ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Δωρεάν ηπατολογικό έλεγχο με ελαστογραφία θα μπορούν να κάνουν οι Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο δράσης που διοργανώνει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, στις 28 Ιουλίου.

Δωρεάν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Οι εξετάσεις αφορούν ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κάποια ηπατική νόσο και θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Εξέτασης και Πρόληψης ThessCheckpoint (Αλ. Σβώλου 15) τη Δευτέρα 24 Ιουλίου (ώρες 14.00-17.00) και την Παρασκευή 28 Ιουλίου (ώρες 12.00-16.00) από πιστοποιημένο εκπρόσωπο του Συλλόγου «Προμηθέας» υπό την επίβλεψη ιατρού-ηπατολόγου.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C 200.000 άτομα και το 80% από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας αποτελεί μια ημέρα που στοχεύει να ενώσει όλο τον κόσμο μέσω συλλογικών δράσεων, προκειμένου κοινό και αρμόδιοι φορείς να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες ως ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο Σύλλογος "Προμηθέας" διοργανώνει αυτή τη δράση δωρεάν ηπατολογικού ελέγχου ελαστογραφίας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος "Αξίζω να Γνωρίζω", που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής Δράσεων Βόρειας Ελλάδας του «Προμηθέα» Πασχάλης Βαβελίδης, ο οποίος είναι και ο χειριστής του μηχανήματος με το οποίο θα γίνουν οι δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος.

Η ελαστογραφία του ήπατος, όπως εξήγησε ο κ. Βαβελίδης, είναι μια εξειδικευμένη μη επεμβατική εξέταση αποτίμησης της εκάστοτε ηπατικής βλάβης με βαθμό αξιοπιστίας ισάξιο της βιοψίας του ήπατος και πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος Fibroscan. Είναι ένα είδος υπερηχογραφήματος. Σε αντίθεση με τη βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς.

«Η εξέταση αυτή δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κόστος της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας. Ωστόσο, η εξέταση αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C» εξήγησε ο κ Βαβελίδης. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Σύλλογος «Προμηθέας» διαθέτει φορητό μηχάνημα ελαστογραφίας, το οποίο περίπου ανά τρίμηνο μεταφέρεται σε πόλεις όπου έχει ζητηθεί, προκειμένου να γίνονται δωρεάν ηπατολογικές εξετάσεις σε συνεργασία με ηπατολογικά κέντρα, δημόσια νοσοκομεία και κέντρα απεξάρτησης ή υποκατάστασης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι να εξεταστούν μπορούν να επικοινωνούν για ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες με το Κέντρο Εξέτασης και Πρόληψης ThessCheckpoint στο τηλέφωνο 2310 282284 τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Δευτέρα: 16:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-20:00 και Σάββατο: 12:00-16:00.

*Η κεντρική φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»