ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένταση στη συγκέντρωση των ΑμΕΑ έξω από το Υπ. Υγείας – Νέα συνάντηση σήμερα με τον Π. Πολάκη

Πολύωρη κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης (20/07/2017) στο υπουργείο Υγείας παιδιά με ειδικές ανάγκες, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή.

Ένταση στη συγκέντρωση των ΑμΕΑ έξω από το Υπ. Υγείας – Νέα συνάντηση σήμερα με τον Π. Πολάκη

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

4185620

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε γονείς και ασθενείς για τις θεραπείες τους με την κατάθεση των δικαιολογητικών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά κανονικά τις θεραπείες τους από τον Σεπτέμβρη. Επίσης, κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των θεραπειών που έχουν ανάγκη τα παιδιά με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, να σταματήσει η «σφαγή» των ΚΕΠΑ και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία (επίδομα, σύνταξη αναπηρίας) ώστε να μπορούν να ζήσουν οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, κατέβηκαν τα ρολά της εισόδου του υπουργείου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι τα ανέβασαν και στη συνέχεια εισήλθαν στο κτήριο προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη και απαιτώντας να συναντηθεί άμεσα αντιπροσωπεία τους με την ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα, στον χώρο του υπουργείου εμφανίστηκε και μια διμοιρία των ΥΜΕΤ, η οποία τελικά απομακρύνθηκε κάτω από την κατακραυγή συγκεντρωμένων.

4185637

Βασικό τους σύνθημα, «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία και όχι παροχές για την πλουτοκρατία». Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κόβουν θεραπείες από τα παιδιά με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον 21ο αιώνα με τέτοια γιγάντια ανάπτυξη της επιστήμης τα παιδιά μας, οι άνθρωποί μας, να κινδυνεύουν να μείνουν βαριά ανάπηροι ή να κινδυνεύει η ζωή τους επειδή εμείς δεν μπορούμε να πληρώνουμε στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής. Πριν από 40 και 50 χρόνια αυτά σε κάποιες χώρες ήταν εξασφαλισμένα και δωρεάν με υψηλή ποιότητα για το σύνολο των παιδιών, για το σύνολο των λαών, γιατί τα κράτη τους είχαν άλλο σύστημα και άλλες προτεραιότητες».

«Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε έξω από το υπουργείο όλο το βράδυ, μέχρι να μας δεχθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ή ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης» έλεγαν οι διαδηλωτές.

Λίγη ώρα αργότερα και μετά από διαβουλεύσεις, οι παρευρισκόμενοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα συναντηθούν αύριο το πρωί στις 11 με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και στη συνέχεια ανακοίνωσαν πως αποχωρούν. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι έδωσαν τον αγώνα τους και ότι πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Πηγή: Νewsbomb.gr, Protothema.gr

Φωτογραφίες: Ευρωκίνηση