ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη συλλογή εγκεφάλων ψυχικά νοσούντων στο Βέλγιο

Ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Βέλγιο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρώπινων εγκεφάλων και, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκεί μπορεί να βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για νοσήματα όπως η ψύχωση, η σχιζοφρένεια και η βαριά κλινική κατάθλιψη.

Μεγάλη συλλογή εγκεφάλων ψυχικά νοσούντων στο Βέλγιο

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Ντάφελ διαθέτει περισσότερους από 3.000 εγκεφάλους ανθρώπων που κατά καιρούς νοσηλεύτηκαν για ψυχιατρικά νοσήματα. Τη συλλογή ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια ο Βρετανός νευροπαθολογοανατόμος Τζον Κορσέλις. Το λονδρέζικο νοσοκομείο που τη φύλασσε ως τώρα δεν έχει άλλο ελεύθερο χώρο και χρειάστηκε να βρεθεί νέο κτίριο για τη φύλαξή της. Τελικά συμφωνήθηκε να αποσταλεί μέρος των δειγμάτων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Ντάφελ στο βόρειο Βέλγιο.

«Πήγαμε εκεί και τελικά “υιοθέτησαν” τους περισσότερους εγκεφάλους που σχετίζονται με την ψυχιατρική έρευνα» δήλωσε ο Μάνουελ Μόρενς, καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης.

reuters 2

Οι εγκέφαλοι, οι οποίοι φυλάσσονται σε φορμαλδεΰδη, βρίσκονται τοποθετημένοι τακτικά σε πλαστικά δοχεία στο υπόγειο του νοσοκομείου.

Κάποιοι από τους εγκεφάλους παραμένουν ολόκληροι, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη τεμαχιστεί. Κατά τους ερευνητές, οι παλαιότεροι εγκέφαλοι είναι αυτοί με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, επειδή οι κάτοχοί τους δεν είχαν λάβει θεραπεία με μοντέρνα φάρμακα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery.

Πηγή: Η Καθημερινή, Reuters

Φωτογραφίες: Reuters

Δείτε κι αυτό:

Φωτογραφίες από το μοναδικό μουσείο εγκεφάλων του Περού

Εικόνες από τη μεγαλύτερη «τράπεζα εγκεφάλων» της Αγγλίας