ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Από τον Οκτώβριο η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κλινική λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου γραμμικού επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης.

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Από τον Οκτώβριο η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή

Ήδη έχει γίνει η εγκατάσταση του μηχανήματος, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού για τον χειρισμό του.

Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό κέντρο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το μηχάνημα θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους καρκινοπαθείς προσφέροντάς τους ακτινοθεραπείες πολύ υψηλού επιπέδου.

«Πρόκειται για μια δωρεά εξαιρετικά σημαντική που θα αλλάξει τελείως την κατάσταση στην θεραπεία των καρκινοπαθών» σχολίασε ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων «συνεχι-ΖΩ» Ν. Έβρου Αν. Σπυρίδου ευχαρίστησε το ίδρυμα για την δωρεά και κυρίως όλους αυτούς που ζήτησαν, κουράστηκαν, διεκδίκησαν και τεκμηρίωσαν αυτή την δωρεά.

«Είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα για εμάς, για τον Σύλλογο, αλλά κυρίως για τους ασθενείς που έχουν περάσει από αυτήν την διαδικασία» είπε η Σπυρίδου.

«Γίνεται κάτι μεγαλειώδης για την Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισάκας, τονίζοντας πως ο πρώτος σπινθήρας ξεκίνησε από τον αγώνα της Αλεξανδρούπολης και μετά ενεργοποιήθηκε όλη η Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή, η επιλογή των επτά νοσοκομείων έγινε σε νοσοκομεία που δεν υπήρχε κανένα σύγχρονο μηχάνημα. Έτσι στο τέλος αυτής της δωρεάς, όλη η δημόσια Ακτινοθεραπεία και όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ένα σύγχρονο μηχάνημα» είπε ο κ. Πισάκας.

«Η συγκεκριμένη δωρεά αφορά την εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά νοσοκομεία σε όλη την χώρα, ενώ βρισκόμαστε περίπου στη μέση του προγράμματος καθώς έχουν εγκατασταθεί πέντε μηχανήματα, έχουν ξεκινήσει την κλινική λειτουργία τους δύο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν άλλα δύο» είπε ο Χρ. Καθάριος από το Τμήμα Διαχείρισης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπογραμμίζοντας πως όλο το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.