ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολάκης: Δεν ανακαλώ ούτε λέξη - Τα στοιχεία είναι απολύτως τεκμηριωμένα

Μια αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στις ιδιωτικές κλινικές, κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Πέμπτη (03/04/2017) προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας ΙΑΣΩ Α.Ε. (διαβάστε ΕΔΩ).

 

Πολάκης: Δεν ανακαλώ ούτε λέξη - Τα στοιχεία είναι απολύτως τεκμηριωμένα

Στην ανακοίνωση της εταιρείας απαντά ο κ. Πολάκης, τονίζοντας ότι όσα ανέφερε ήταν απολύτως τεκμηριωμένα, επομένως δεν προτίθεται να ανακαλέσει ούτε λέξη.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης δηλώνει πως «κατ’ αρχήν η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται, γιατί σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έκανε σύγκριση της αξιοπιστίας των ιδιωτικών κλινικών στις οποίες αναφέρθηκε. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κου Βορίδη, ανέφερε τις ιδιωτικές κλινικές που πλήρωσαν χαμηλό ποσό clawback ως εξίσου σοβαρές κλινικές με αυτές που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Επιπλέον, αναφέρει πως «η κοινή λογική και ο κοινός νους λένε πως κλινικές που αντιμετωπίζουν περιστατικά παρόμοιας βαρύτητας και καταθέτουν τιμολόγια παραπλήσιας αξίας, δεν γίνεται να πληρώνουν clawback με τέτοια ποσοστιαία και κατ’ απόλυτη τιμή, μεταξύ τους, διαφορά. Η υπουργική απόφαση, την οποία κατέθεσε χθες στα πρακτικά της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αυτή που ρυθμίζει την επιστροφή του clawback του 2014, όπως αυτή ίσχυσε το 2015 και το 2016, δηλαδή επιστροφή του ίδιου ποσοστού επί των τιμολογίων που κατέθεσαν, για όλες τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο ποσοστό ισούται με το ποσοστό υπέρβασης του συνολικού ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κ. Πολάκης πιστεύει ότι κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να προχωρά σε όποια νόμιμη ενέργεια θεωρεί αυτονόητη. Ανεξάρτητα από αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε για το 2017 στον διαχωρισμό των κωδικών ανάλογα με το είδος του νοσηλίου. Δηλαδή με άλλο κωδικό θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για γενικά νοσήλια, με άλλο για ειδικά νοσήλια (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.λπ. επεμβάσεις), με άλλο για νοσήλια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ.λπ., ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο πλασματικών υποβολών και να υπάρξει αναλογικότερη και πιο δίκαιη επιστροφή clawback. Στην κατεύθυνση αυτή και με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προχωρά στην πλήρη διερεύνηση υποθέσεων προηγούμενων ετών, αξιοποιώντας και πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σχετικά με πλασματικές υποβολές νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ».

Πηγή: Newsbomb.gr