ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση ΠΙΣ στην καταγγελία του ΙΣΑ για το Σχέδιο Νόμου

«Το Σχέδιο Νόμου περί μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων αποτελεί πρόταση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), απαντώντας σε καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Απάντηση ΠΙΣ στην καταγγελία του ΙΣΑ για το Σχέδιο Νόμου

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ αναλυτικά αναφέρει:

«Σχετικά με φόβους που εκφράζονται από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας για αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων με το Σχέδιο Νόμου περί μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις θέσεις και απόψεις τους.

Στην Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας συμμετείχε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δια του Προέδρου/Αναπληρωτή του και του Νομικού του Συμβούλου καθώς και οι Πρόεδροι μεγαλύτερων και μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Ακόμη και εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, οφείλει να την εκφράζει στα αρμόδια όργανα και βεβαίως να σέβεται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, οι οποίες είναι συλλογικές.

Σε άλλες περιπτώσεις ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για τον σεβασμό των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ και αυτό οφείλουμε να κάνουμε και σήμερα, σεβόμενοι τις δημοκρατικές συλλογικές αποφάσεις.

Η πρόταση του ΠΙΣ κατατέθηκε στα μέσα του 2014 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, μέρος της οποίας (λόγω περιορισμένου χρόνου της κυβερνητικής θητείας και αδυναμίας επεξεργασίας του συνόλου του Νομοσχεδίου), είναι το Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τροπολογία. Στο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ μετέχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ως Πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού, θεωρώντας μάλιστα –όπως έχει εκφράσει και δημόσια– σημαντικό τον ρόλο του Ινστιτούτου.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν πολλούς ιατρούς και ως εκ τούτου ισχυρή φωνή και δυνατότητες λειτουργίας, πλην όμως δεν πρέπει να αποδυναμώνονται οι μικρότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία της περιοχής τους, καθώς και την ιατρική λειτουργία, η οποία ασκείται με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας με ελάχιστα μέσα και προσωπικό.

Άρα λοιπόν οι φόβοι, οι αγωνίες, αλλά και οι νέες προτάσεις, πέραν των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων (όπως είναι η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ), δεν πρέπει να προβάλλονται δημιουργώντας προβλήματα στην ενότητα και την ομοθυμία του ιατρικού κόσμου.

Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επαναλαμβάνουμε, είναι πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, στην οποία ως γνωστόν συμμετέχουν όλοι οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η μεταρρύθμιση της Ιατρικής Νομοθεσίας, όπως αυτή αποφασίστηκε από το κυρίαρχο όργανο του ιατρικού σώματος, τη ΓΣ του ΠΙΣ.

Η προβολή κωλυμάτων στην ψήφισή της έχει άλλους στόχους και εξυπηρετεί επιλογές και στρατηγικές που ουδεμία σχέση έχουν ιδιαίτερα με τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας.

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Διοίκησης του ΠΙΣ και οφείλουν οι Κυβερνήσεις και τα Κόμματα να σέβονται τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, όπως του ΠΙΣ, που είναι από τους μεγαλύτερους Επιστημονικούς Φορείς, διότι αυτό απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και δημοκρατίας.

Διαχρονικό αίτημά μας είναι οι συλλογικές μας αποφάσεις να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια όργανα, ως εκ του Νόμου θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας».

Διαβάστε επίσης:

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους