ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσείς γνωρίζετε πώς να επιλέξετε το αντιηλιακό σας;

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και η επιδερμίδα μας να έχει πάρει ένα ωραίο μπρούτζινο χρώμα, ωστόσο επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε ακόμη το αντιηλιακό μας καθημερινά.

Εσείς γνωρίζετε πώς να επιλέξετε το αντιηλιακό σας;

Αξίζει να δούμε όμως έστω και τώρα, πως μπορούμε να επιλέγουμε το αντιηλιακό μας:

Να μην κολλάνε στο δέρμα σας

Δεν χρειάζεται να επιλέγετε αντηλιακά με πάρα πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, SPF (Sun Protector Factor). Κι αυτό, γιατί όσο αυξάνεται ο δείκτης προστασίας τόσο αυξάνονται και τα δραστικά συστατικά τους με αποτέλεσμα να κολλάνε περισσότερο στο δέρμα. Ο SPF 15 μπλοκάρει περίπου το 93% της UVΒ ακτινοβολίας ενώ ο δείκτης προστασίας 30 το 97% της UV. H διαφορά της φωτοπροστασίας είναι μόλις 4%. Επομένως τα προϊόντα με πιο χαμηλό δείκτη προστασίας (από 15 – 30) έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και σας προφυλάσσουν ικανοποιητικά.

Να μη σας ζεσταίνουν

Κάποιες χημικές ουσίες που παρέχουν αντηλιακή προστασία όπως οι octymethoxycinnamate, benzophenone, methyl anthranilate, hoosalate, στην πραγματικότητα λειτουργούν μετατρέποντας τη UVB ακτινοβολία σε θερμική ενέργεια. Η παραγωγή θερμότητας από το αντηλιακό συμβάλει στην αίσθηση ζέστης στο δέρμα. Επιλέξτε αντηλιακό με φυσικές ουσίες όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου τα οποία δεν παράγουν θερμότητα.

bigstock Hand Of A Woman Applying Sun C 160736795

Να μην σας δημιουργούν σπυράκια

Από τη χρήση αντηλιακών προκύπτει ένα εξάνθημα τύπου ακμής. Μερικά από τα αντηλιακά μεγαλύτερης διάρκειας, αδιάβροχα λειτουργούν αποφρακτικά και μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα. Η λύση είναι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Βάλτε το αντηλιακό σε μικρή περιοχή δέρματος μπροστά από το αυτί για 5 διαδοχικές νύχτες. Μια άλλη συμβουλή είναι να αποφύγετε τα αντηλιακά σε μορφή gel και να προτιμάτε αυτά σε μορφή κρέμας.

Να μη γυαλίζει το πρόσωπό σας

Σε πολλά άτομα δεν αρέσει η εμφάνιση του αντηλιακού επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου. Μάλιστα πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι το φον ντε τεν τους δεν εφαρμόζει καλά όταν το βάζουν πάνω από το αντηλιακό και ότι κάνει το πρόσωπό τους να γυαλίζει και να δείχνει λιπαρό. Αν και τα περισσότερα φον ντε τεν δεν έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 8 για αισθητικούς λόγους ωστόσο με αυτόν τον δείκτη μπλοκάρεται το 88% της UVB ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα.

Να έχουν αποτέλεσμα

Θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας (περίπου κάθε 4 ώρες) ακόμη κι αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα.

Σε όλα τα προϊόντα όπου αναγράφεται δείκτης προστασίας 15, αυτός ισχύει υπό ιδανικές συνθήκες οι οποίες περιλαμβάνουν την ελάχιστη εφίδρωση, τη μη επαφή με το νερό, τη χαμηλή υγρασία, την ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, την απουσία ανέμου, την εφαρμογή πυκνού στρώματος κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα όμως, τα αντηλιακά δεν εφαρμόζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες επομένως το αντηλιακό μπορεί να λέει SPF 15 αλλά η απόδοσή του επάνω στο δέρμα να διαφέρει. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά αλλά ανθεκτικά στο νερό ή στον ιδρώτα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν παρέχει προστασία από τον ήλιο μέχρι και μετά 40 λεπτά έκθεσης στο νερό ενώ τα πολύ ανθεκτικά στο νερό ή στον ιδρώτα 80 λεπτά. Για να είστε ασφαλείς πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσετε. Επίσης παρά τους ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sunblocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να παράσχει 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Και το μυστικό:

Μη χρησιμοποιείτε περσινά αντηλιακά προϊόντα που έχουν ανοιχθεί, διότι τα φίλτρα προστασίας τους μπορεί να έχουν εξασθενήσει. Η διάρκεια ζωής τους, αναγράφεται στην συσκευασία.

Δρ Βλαδένη Τάνια Ιατρός Δερματολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ.Θεσσαλίας, Διευθύντρια ΠΕΔΥ μονάδα Ν.Ψυχικού.

Διαβάστε ακόμη:

Ανέξοδες στρατηγικές για πιο νεανικό δέρμα



Έξι τρόποι να ενισχύσετε το κολλαγόνο στον οργανισμό σας

Ρυτίδες: Πως να διαλέξετε τα κατάλληλα καλλυντικά

Εννέα μύθοι και μία αλήθεια για τον ιδρώτα