ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τοποθέτηση Μπασκόζου και με καλεσμένο-έκπληξη τον Τσίπρα η συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης

Στη Βουδαπέστη θα βρεθεί ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος την ερχόμενη εβδομάδα (12 με 14 Σεπτεμβρίου), στη Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης.

Με τοποθέτηση Μπασκόζου και με καλεσμένο-έκπληξη τον Τσίπρα η συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, όλα τα μείζονα θέματα δημόσιας υγείας που ταλανίζουν σήμερα τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως ανθεκτικά μικρόβια, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, εμβολιασμός και αντιγριπικός εμβολιασμός, ζητήματα δημόσιας υγείας, αλλά και ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό και την υγεία των μεταναστών.

Η Συνεδρίαση όμως της Βουδαπέστης, κρύβει και μία έκπληξη: Επίσημος καλεσμένος του ΠΟΥ, είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το θέμα των εμβολιασμών και ειδικότερα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, αλλά και τα υγειονομικά θεσμικά όργανα. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF σχετικά με τα επίπεδα ανοσοποίησης, σε παγκόσμια κλίμακα, 12,9 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν 1 στα 10, δεν έλαβαν εμβόλια μέσα στο 2016. Ένας βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει από την κατάσταση αυτή είναι να προσβληθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά από διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκκύτη, καθώς δεν έχουν λάβει το εμβόλιο DTP.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 6,6 εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση του DTP δεν έλαβαν τις επόμενες δύο. Από το 2010, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν όλα τα απαραίτητα συνήθη εμβόλια έχει μείνει σταθερός στο 86% (116,5 εκατομμύρια παιδιά), χωρίς να καταγράφονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα ή περιοχή κατά το τελευταίο έτος. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται ελαφρώς του παγκόσμιου στόχου ανοσοποίησης (90%).

Η Ελλάδα θα έχει μία σημαντική τοποθέτηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θέματα, διότι είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν να ακούσουν τις θέσεις της. Επιπλέον, το θέμα του προσφυγικού (το οποίο επιμένει στην Ελλάδα), και της διαχείρισής του, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και όλες οι ξένες αποστολές επιθυμούν να ακούσουν αναλυτικά την ιστορία της ελληνικής πλευράς.

Στα θέματα θα τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος πολλές φορές έχει αναφέρει πως οι προσφυγικές ροές, και γενικότερα το προσφυγικό ζήτημα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να καταφέρουμε να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τις δημόσιες δομές υγείας.

Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Μπασκόζος ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της 70ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη τον περασμένο Μάϊο (22-31.05.2017), είχε αναφερθεί στο έργο που έχει επιτελεστεί από το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον εμβολιασμό προσφύγων-μεταναστών και τη σημασία που έχει η δράση αυτή για τη δημόσια υγεία, αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζει ο εμβολιασμός. Ακόμη, είχε αναφερθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά την προμήθεια και τη διανομή εμβολίων, ενώ την ίδια ώρα έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις για σημαντικά εμβόλια σε διεθνές επίπεδο, όπως είπε, όπως αυτό του κοκκύτη και της αδρανοποιημένης πολιομυελίτιδας. Επίσης, όπως είχε επισημάνει, η έρευνα και η επαρκής παραγωγή καθώς και το κόστος των εμβολίων πρέπει να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τις ανάγκες των κοινωνιών, ιδίως των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων ατόμων.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Η έρευνα & η παραγωγή των εμβολίων να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας

Προσφυγικό: Κλείνουν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Κέντρο Υποδοχής Βιάλ της Χίου