ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΝΑΠ: Ψεύτικες οι υποσχέσεις Τσίπρα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση

ΕΙΝΑΠ: Ψεύτικες οι υποσχέσεις Τσίπρα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση

Δύσπιστη απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εμφανίζεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς εκτιμά πως στον τομέα της υγείας το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, με επέκταση της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, της ανεργίας των υγειονομικών και την συνέχιση της ιατρικής μετανάστευσης.

«Αυτό που έρχεται είναι η διαιώνιση των αντιδραστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για 45 χρόνια, εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν δραστική αύξηση φόρων και νέες περικοπές στις συντάξεις» αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει:

«Είναι τα νέα μέτρα για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση, όπως η συρρίκνωση στο δικαίωμα της απεργίας και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και ότι για κάθε απόκλιση από τις προβλέψεις για την οικονομία έχει ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά η λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Την επομένη της ομιλίας στην ΔΕΘ, έρχεται το κουαρτέτο αποφασισμένο να απαιτήσει σκληρά μέτρα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, θα έχουμε επέκταση της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, της ανεργίας των υγειονομικών και την συνέχιση της ιατρικής μετανάστευσης.

Η επιστροφή νέων επιστημόνων –μέσα στους οποίους είναι και πολλοί γιατροί– από το εξωτερικό, στην οποία είπε ότι στοχεύει ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική που ακολουθείται:

- Μειωμένοι προϋπολογισμοί. Επισημαίνουμε ότι το τελευταίο 10% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων έχει πιστωθεί και τα κονδύλια φτάνουν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

- Οι προσλήψεις γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις του επόμενου διαστήματος.

- Όσον αφορά τις ΜΕΘ με τα κρεβάτια ακόμα να μη λειτουργούν, δεν έχει δοθεί λύση.

- Η αλλαγή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας που θα φέρει κυριολεκτική αναστάτωση στη ζωή των γιατρών, κυρίως των νέων.

- Μείωση μισθών. Τα όποια χρήματα δόθηκαν με το νέο μισθολόγιο εξανεμίστηκαν με τον διπλασιασμό έως και τον τριπλασιασμό του φόρου εισοδήματος.

- Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καρκινοβατεί. Δεν μπορεί με χρήματα του ΕΣΠΑ να δώσει καμιά απάντηση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

- Για την ψυχική υγεία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία υπόσχεση αλλά το Υπουργείο Υγείας έστρωσε το χαλί για να διαιωνιστεί η άθλια κατάσταση στις ψυχιατρικές κλινικές και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

- Σχετικά με τις εξαγγελίες για τους ανασφάλιστους, η κρατική επιχορήγηση είναι σχεδόν μηδενική ενώ οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων για την κατηγορία των ανασφάλιστων ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τόσο απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού όσο και απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, η απάντηση της ΕΙΝΑΠ θα είναι η επαγρύπνηση και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Το φετινό αποτύπωμα της ΔΕΘ: Όλα για την ανάπτυξη, λίγα για τους αδύναμους, απούσα η υγεία

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ρωτήστε τον γιατρό