ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείκτης νοημοσύνης παιδιών: Το ιχνοστοιχείο που τον επηρεάζει

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα ενός ιχνοστοιχείου στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Δείκτης νοημοσύνης παιδιών: Το ιχνοστοιχείο που τον επηρεάζει

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι ανέλυσαν δείγματα μαλλιών από 106 παιδιά, 7-9 ετών, τα οποία ζούσαν στο Οχάιο και είχαν ενταχθεί στο δείγμα το διάστημα Μαρτίου 2013-Ιουνίου 2014.

Τα παιδιά υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικές αξιολογήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό.

iq

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα μαγγανίου στα δείγματα μαλλιών συσχετίστηκαν άμεσα με μειώσεις στην κλίμακα IQ, στην ταχύτατα επεξεργασία πληροφορίων και τη λειτουργική μνήμη.

Το μαγγάνιο εμπεριέχεται σε πολλά μεταλλικά στοιχεία συνδυαστικά με τον σίδηρο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εξέλιξή του, αλλά η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα.

Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή χάλυβα, κραμάτων, μπαταριών και λιπασμάτων και προστίθεται στην αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας και συγγραφέας της μελέτης Δρ Έριν Χέινς, αφορμή για την έρευνα ήταν η επαφή που είχε το 2013 με αξιωματούχους των σχολείων του Ανατολικού Λίβερπουλ που είχαν θορυβηθεί από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, συνδυαστικά με τις συγκεντρώσεις μαγγανίου στην περιοχή, που υπερέβαιναν τα όρια αναφοράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Φυσικά παίζουν ρόλο και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, αλλά συμβάλλουν και σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες» στα αποτελέσματα της μελέτης, σχολιάζει Δρ Χέινς.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroToxicology.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα χρόνια ζουν τα παιδιά με υψηλό IQ

Ποια είναι τα 9 είδη ευφυΐας