ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιλαρά: Ακάλυπτα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα - 170 κρούσματα όχι θανατηφόρα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνουν οι Παιδίατροι της χώρας, καθώς τα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών μέχρι 4 ετών, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου έναντι του ιού της ιλαράς, είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς.

Ιλαρά: Ακάλυπτα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα - 170 κρούσματα όχι θανατηφόρα

Αυτό υπογράμμισε την Πέμπτη ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη τύπου. Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μια δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά!

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού που είναι αθωράκιστος έναντι της μεταδοτικής μολυσματικής νόσου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σκαρφαλώσει στα 196. Δηλώθηκαν δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα, 30 νέα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, σημείωνε πως υπάρχει επάρκεια 100.000 εμβολιων ιλαράς για τον πληθυσμό, ωστόσο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, εκτιμά ότι χρειάζεται εμβολιασμό για την ιλαρά τουλάχιστον 350.000 παιδιά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων, ενώ η ποσότητα των εμβολίων είναι 100.000.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγγείλλει επανειλημμένως ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων.

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ανέφερε ότι τα τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, ανέρχονται σε 170, ευτυχώς χωρίς κανένα από αυτά να έχει σοβαρές επιπλοκές ή να είναι θανατηφόρο, όπως είπε.

«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εφαρμόζουμε τις οδηγίες, που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τον μεταβαλλόμενο επιδημιολογικό χάρτη της ιλαράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Όπως επισήμανε, είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχει αναπτυχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία στην κοινή γνώμη για τα οφέλη του εμβολιασμού. Για την έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και τη Ρουμανία όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιρροή του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος στον πληθυσμό των χωρών αυτών, μιας αμφισβήτησης της αξίας των εμβολιασμών.

«Ευτυχώς, αυτές οι απόψεις στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη ισχυρή επιρροή» είπε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη αντιστοιχεί στο 96% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπου παρατηρούνται τα κρούσματα, καθώς σε αυτές το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλό.

«Από τα μέχρι στιγμής δηλωθέντα κρούσματα περίπου το 80% αφορά παιδικούς πληθυσμούς Ρομά, παιδιά κάτω των 10 ετών. Έχουμε κάνει με κινητή ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 1.500 εμβόλια σε καταυλισμούς Ρομά στο Λεκανοπέδιο και υπάρχει ένα πρόγραμμα, για να επεκταθούν αυτές οι δράσεις και στους καταυλισμούς στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μέσα στον Οκτώβρη» ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «πολύ δραστική παρέμβαση, διότι είναι στον πυρήνα της διασποράς της νόσου στη χώρα».

Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα σε προσφυγικό καταυλισμό «επειδή ακριβώς από τις αρχές του 2016, όταν ήταν ακόμη ανοιχτή η Ειδομένη, είχε προηγηθεί μία πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί ο παιδικός προσφυγικός πληθυσμός στα camps σε όλη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε:

- Στα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς μετατίθεται νωρίτερα, από την ηλικία των 15 μηνών, πάει στους 12 μήνες. Σε συντομότερο διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο γίνεται και η δεύτερη δόση, ήτοι στο τρίμηνο από την πρώτη δόση.

- Στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει για να έχουν φυσική ανοσία, εφόσον στο περιβάλλον τους έχουν εμφανιστεί κρούσματα, ή η δουλειά τους τούς φέρνει σε επαφή με κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι επίνοσος, συστήνεται να ελέγξουν αν έχουν εμβολιαστεί και αν δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, να κάνουν και συμπληρωματική δόση.

- Οι ανασφάλιστοι μπορούν να συνταγογραφούν τα εμβόλια δωρεάν, μέσω ειδικής φόρμας στο σύστημα συνταγογράφησης μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

«Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4368/2016 έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και ισότιμη φροντίδα στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως οι ασφαλισμένοι πολίτες. Η συνταγογράφηση των εμβολίων μπορεί να γίνει από τις δημόσιες δομές -τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα ΠΕΔΥ, τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης οικονομικής, είναι μηδενική η συμμετοχή στα εμβόλια και αυτό που είναι η μέριμνά μας, είναι να υπάρξει η επάρκεια που απαιτείται και στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες και γενικότερα στην ελληνική αγορά» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το απόθεμα των εμβολίων για την πρόληψη της ιλαράς ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις φαρμακαποθήκες και τις βιομηχανίες οι οποίες τα εισάγουν. «Το απόθεμα αυτή τη στιγμή καλύπτει απολύτως τις τρέχουσες ανάγκες, αυτό είναι απολύτως σαφές» διαβεβαίωσε, γνωστοποιώντας ότι «έχουν δεσμευθεί οι εταιρείες ότι θα διπλασιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τις υπάρχουσες σήμερα ποσότητες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις 100.000».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ