ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί του Κόσμου: Εμβολίασαν 130 προσφυγόπουλα - Κανένα κρούσμα ιλαράς σε καταυλισμούς

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός για τη δημόσια υγεία, ότι δεν καταγράφεται κανένα κρούσμα ιλαράς σε προσφυγικούς καταυλσμούς της χώρας, την ώρα που επίσημα το ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνει 170 κρούσματα ευτυχώς όχι θανατηφόρα.

Γιατροί του Κόσμου: Εμβολίασαν 130 προσφυγόπουλα - Κανένα κρούσμα ιλαράς σε καταυλισμούς

Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σημειώνοντας, πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ιλαράς σε προσφυγικό καταυλισμό «επειδή ακριβώς από τις αρχές του 2016, όταν ήταν ακόμη ανοιχτή η Ειδομένη, είχε προηγηθεί μία πολύ συστηματική προσπάθεια να εμβολιαστεί ο παιδικός προσφυγικός πληθυσμός στα camps σε όλη τη χώρα».

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσαν χθες οι Παιδίατροι της χώρας, καθώς τα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών μέχρι 4 ετών, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου έναντι του ιού της ιλαράς, είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς, όπως υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Επίσης όπως σημείωσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μια δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά!

Εν τω μεταξύ, την εμβολιαστική καμπάνια σε παιδιά προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε διαμερίσματα του Νομού Ιωαννίνων, ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Γιατροί του Κόσμου, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα".

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική ιατρική φροντίδα για πρόσφυγες στην Ελλάδα", που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Κατά τις δύο ημέρες των εμβολιασμών, προσήλθαν στο ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο στο χώρο του Νοσοκομείου, 130 παιδιά προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ηλικίας από 2 μηνών έως 15 ετών. Όλα τα παιδιά, αφού εξετάστηκαν από το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου, εμβολιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ο Γρηγόρης Βουλαλάς, ιατρικός τεχνικός σύμβουλος των Γιατρών του Κόσμου που ήταν παρών σε όλη τη διαδικασία ανέφερε ότι "η οργάνωση κι εκτέλεση της εμβολιαστικής καμπάνιας από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τη συνδρομή του δευτεροβάθμιου δημόσιου συστήματος υγείας, δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί πρόδρομο της ενσωμάτωσης των προσφύγων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ήταν αγαστή και ο συντονισμός ιδιαίτερα αποτελεσματικός, χωρίς επίπτωση στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο τη μία μέρα εξυπηρετούσε και τα επείγοντα περιστατικά λόγω γενικής εφημερίας".

"Πιστεύουμε ότι οι δομές υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη και ταυτόχρονα πρέπει να κάνουν άνοιγμα σε όλη την κοινωνία", δήλωσαν οι Επισκέπτριες Υγείας του Γ.Ν. "Γ.Χατζηκώστα, Μαρία Φασουλή και Ελένη Νάσιου, οι οποίες παραχώρησαν το ιατρείο τους όπου και υλοποιήθηκε η εμβολιαστική καμπάνια.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Ακάλυπτα 350.000 παιδιά στην Ελλάδα - 170 κρούσματα όχι θανατηφόρα