ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έκαναν δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Αθρόα ήταν η προσέλευση στο μετρό του Συντάγματος το τριήμερο 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, όπου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σταθμού πραγματοποιήθηκε δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έκαναν δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), περίπου 800 άνθρωποι προσήλθαν σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια του τριημέρου στο Σύνταγμα, όπου οι γιατροί-συνεργάτες του Ιδρύματος ενημέρωσαν τους πολίτες, έλεγξαν την αρτηριακή τους πίεση, την ολική τους χοληστερόλη, τον καρδιακό τους ρυθμό και υπολόγισαν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο σε βάθος 10ετίας βάσει του ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

22197563 small

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η βασική ανάγκη που ώθησε το Ίδρυμα να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα ήταν η «επιδημία» καρδιαγγειακών νοσημάτων, με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Όπως εκτιμά το Ίδρυμα, αυτή η «επιδημία» θα λάβει διαστάσεις «πανδημίας» αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου.

Ακόμη, το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. διαπιστώνει μια μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. «Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων που αποσκοπούν στον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας» επισημαίνει το Ίδρυμα.

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία και έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

22185008 2052711258294539 588281662 n

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, στα 12 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους περίπου 65.000 ενήλικες που εξετάστηκαν:

- Το 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), 25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί.

- Το 42% είναι υπέρβαροι και το 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

- Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών. Μόνο οι μισοί απ’ όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

- Περισσότεροι απ’ ό,τι εκτιμάτο (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στην Ελλάδα) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τον μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα (35.000/έτος).

Επομένως, η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τη βελτίωση της επικίνδυνης αυτής εικόνας.