ΕΙΔΗΣΕΙΣ

215 τα κρούσματα της ιλαράς σε όλη τη χώρα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει αύξηση

Μακραίνει σταθερά κάθε ημέρα, ο κατάλογος με τα κρούσματα της ιλαράς, καθώς σήμερα Πέμπτη το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει πως συνολικά οι ασθενείς παιδιά και ενήλικες, ανέρχονται σε 215 σε όλη τη χώρα. 

215 τα κρούσματα της ιλαράς σε όλη τη χώρα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει αύξηση

Συγκεκριμένα, άλλα 19 κρούσματα της νόσου δηλώθηκαν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την τελευταία εβδομάδα και ειδικότερα από την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημική έξαρση της νόσου καταγράφεται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, και έχει επίκεντρο την Αττική.

Και όλα αυτά, την ώρα που στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού την Τρίτη, τονίστηκε πως η εξάπλωση της επιδημίας της ιλαράς στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη, ωστόσο απαιτείται διαρκής εγρήγορση, καθώς εφόσον δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά σύνορα, είναι πιθανό, να εμφανιστούν και πάλι, ξεχασμένα νοσήματα. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, δεν υπάρχει μια πολύ μεγάλη, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό από το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

Στον αντίποδα των ομιλητών που μίλησαν για αναγκαιότητα του εμβολιασμού ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, τόνισε πως «καθώς η χώρα μας, δεν αντιμετωπίζει έναν άμεσο κίνδυνο επιδημίας, θα πρέπει λίγο να χαμηλώσουμε τους τόνους ως προς την υποχρεωτικότητα και πως δεν μπορεί ο εμβολιασμός να είναι κριτήριο της εγγραφής του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση».

Πίσω στην επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μεγάλη πλειονότητα από τα 215 κρούσματα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Σημειώνεται ότι από μικρά παιδιά Ρομά που μετακινήθηκαν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα τον περασμένο Μάϊο πυροδοτήθηκε ουσιαστικά η μετάδοση της ασθένειας.

Μεταξύ των ασθενών υπήρχαν και πάλι, σύμφωνα με την έκθεση, και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων καθώς και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Να σημειωθεί, ότι από τα 215 κρούσματα που έχουν δηλωθεί επίσημα, εμβολιαστική εικόνα αναφέρθηκε για τα 202. Από τους 202 ασθενείς οι 190 ήταν ανεμβολίαστοι και οι 12 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού, δηλαδή είχαν κάνει τη μία δόση του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Ένας στους δύο ασθενείς με ιλαρά χρειάστηκε νοσηλεία. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 215 κρούσματα νοσηλεύτηκαν τα 111. Ποσοστό 8% παρουσίασε επιπλοκές (1 ασθενής πνευμονία, 9 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα, 3 κερατίτιδα, 4 βρογχίτιδα, 1 εμφάνισε ήπια ηπατική διαταραχή).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η ιλαρά στην Ελλάδα, δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου και της εύκολης και μεγάλης μετακίνησης των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σημειώνεται πως η επιδημία στην Ευρώπη μετρά ήδη δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων, ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τα 100 περίπου κρούσματα ιλαράς έστειλε συνεργείο και εμβολιάζει Ρομά: «Πολύ καλά έκανε, αλλά κατόπιν εορτής. Τι εμπόδισε άραγε να γίνει αυτή η ενέργεια, όχι τώρα που προέκυψαν τα κρούσματα αλλά όταν άρχισε η ιλαρά να εμφανίζεται σε ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ένα με δύο χρόνια πριν, ή έστω από την αρχή του 2017;» ρωτά.

Αναφορικά με τα εμβόλια, όπως τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη στη Βουλή, μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, ενώ προγραμματίζεται η εισαγωγή 65.000 δόσεων για τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί 120.000 δόσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Ελεγχόμενη η εξάπλωση - 200 κρούσματα, 120.000 επιπλέον δόσεις εμβολίου

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής: Κρούσματα ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού