ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα του συστήματος Υγείας της Σκωτίας: Λιγότερο επιβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το κάπνισμα

Νέα δεδομένα αποτυπώνονται για πρώτη φορά επίσημα στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Σκωτίας, το οποίο αποφαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό.

Έρευνα του συστήματος Υγείας της Σκωτίας: Λιγότερο επιβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το κάπνισμα

Ερευνητές και μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκφράζουν την άποψη ότι με βάση τα σημερινά ερευνητικά στοιχεία, η παράλληλη χρήση καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου (διπλή χρήση) δεν παρέχει οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας κατέληξε στο αρχικό αυτό συμπέρασμα, λαμβάνοντας τις θέσεις 20 εταίρων μεταξύ των οποίων κυβερνητικά στλέχη και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στόχος του NHS Health Scotland είναι να αποσαφηνίσει κάθε σύγχυση γύρω από τις βλάβες και τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σύμφωνα με τον δρα Andrew Fraser, διευθυντή του επιστημονικού τμήματος Δημόσιας Υγείας «τα πρόσφατα ευρήματα των ερευνών καταταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο ο καπνός. Οπότε» τονίζει ο κ. Fraser «θα ήταν καλό αν οι καπνιστές χρησιμοποιούσαν ατμιζόμενες συσκευές. Για να είμαι απολύτως διαφανής», προσθέτει «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι χρήσιμα για τη δημόσια υγεία ως οδός για τη διακοπή του καπνίσματος. Αρα η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα».

Σύμφωνα με την κα Sheila Duffy, chief executive στην ASH Scotland γίνεται σαφές πλέον ότι «το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα. Αν και δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις συνέπειες της ατμιστικής συνήθειας μακροπρόθεσμα, είναι βέβαιο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει λιγότερες χημικές και καρκινογόνες ουσίες από τα προϊόντα καπνού».

Διαβάστε ακόμη:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην θεμελίωση ρυθμιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο