ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Σωτηρία απέκτησε ένα νέο δημόσιο Ρευματολογικό Κέντρο

Ένα νέο δημόσιο Ρευματολογικό Κέντρο αναπτύσσεται στα πλαίσια της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής: Κωνσταντίνος Συρίγος) στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Το Σωτηρία απέκτησε ένα νέο δημόσιο Ρευματολογικό Κέντρο

Το Κέντρο άρχισε ήδη τη λειτουργία του φιλοδοξώντας να καλύψει κενά του δημόσιου τομέα προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στους χιλιάδες ρευματοπαθείς.

Υπεύθυνος του Κέντρου είναι ο Δρ. Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευματολόγος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ). Το Κέντρο στελεχώνεται επίσης από την Ακαδημαϊκή Υπότροφο, Ρευματολόγο, Ευαγγελία Ζαμπέλη.

Το Κέντρο εξειδικεύεται στις παρακάτω παθήσεις:

- Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

- Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα

- Ψωριασική Αρθρίτιδα

- Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

- Οστεοπόρωση

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Π. Τρόντζας σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία έναρξης της λειτουργίας του, οι δραστηριότητες του Κέντρου εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα περιλαμβάνουν:

Α. Λειτουργία τακτικού εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου

Δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν ραντεβού στο 1535 (κωδικός ιατρείου 06581):

- Τρίτη 09:00-11:00

- Τετάρτη 09:00-12:00

Β. Nοσηλεία

- Εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους νοσηλευόμενους που πάσχουν από συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

- Αντιμετώπιση των ρευματικών συμπτωμάτων των ασθενών που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις (ογκολογικές, παθολογικές, χειρουργικές κλπ).

- Ενδοφλέβια έγχυση βιολογικών θεραπειών ή χημειοθεραπειών σε ρευματοπαθείς στον ειδικό χώρο εγχύσεων της κλινικής. Δημιουργία αρχείου ασθενών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εγχύσεων.

Γ. Εκπαίδευση

Συνηθέστερες Ρευματικές Παθήσεις που αντιμετωπίζονται στο Ρευματολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Σωτηρία:

Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Αξονική (Οροαρνητικές) Σπονδυλαρθρίτιδες

Ετερογενής ομάδα νοσημάτων που περιλαμβάνει την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, την Ψωριασική Αρθρίτιδα, την Αντιδραστική Αρθρίτιδα, την Εντεροπαθητική Αρθρίτιδα και άλλες. Προσβάλλονται συχνότερα νέοι άνδρες και χαρακτηρίζονται από φλεγμονώδη οσφυαλγία που επιδεινώνεται κατά την ανάπαυση και βελτιώνεται με τις κινήσεις και την άσκηση. Μπορεί ακόμα να προσβληθούν οι αρθρώσεις (κυρίως γόνατα, ισχία, ποδοκνημικές κλπ), οι οφθαλμοί (ιριδοκυκλίτιδα), το δέρμα αλλά και τα εσωτερικά όργανα.

Ουρική νόσος

Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Συστηματικό Σκληρόδερμα: Αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί λειτουργικές και δομικές αλλοιώσεις των μικρών αγγείων, ίνωση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων (πνεύμονες, νεφροί κλπ).

Σύνδρομο Sjögren: Καταστροφή των δακρυϊκών και των σιελογόνων αδένων με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή δακρύων και σιέλου. Μπορεί να είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές (μαζί με άλλο αυτοάνοσο νόσημα) και να προσβάλει επιπλέον το δέρμα, τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, νεφροί, εγκέφαλος κλπ). Η νόσος χρειάζεται μακροχρόνια παρακολούθηση και στη συστηματική μορφή της είναι απαραίτητη η χορήγηση ανοσοτροποποιητικής θεραπείας.

Φλεγμονώδεις Μυοπάθειες

Η Πολυμυοσίτιδα ή/και η Δερματομυοσίτιδα προκαλούν μεγάλη μυϊκή αδυναμία και εκσεσημασμένα δερματικά εξανθήματα αντίστοιχα.

Συστηματικές Αγγειῒτιδες

Ετερογενής ομάδα παθήσεων που προσβάλλουν μεγάλου, μεσαίου ή/και μικρού μεγέθους αγγεία. Συχνότερες είναι η Γιγαντοκυτταρική (Κροταφική) Αρτηριῒτιδα με τη συνοδό Ρευματική Πολυμυαλγία, η Οζώδης Πολυαρτηριῒτιδα, οι ANCA-Αγγειῒτιδες (Wegener, Churg-Strauss κλπ) και άλλες πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς που συνοδεύουν άλλα χρόνια νοσήματα.

Εκφυλιστικά μυοσκελετικά νοσήματα

Οστεοαρθρίτιδα

Παθήσεις του οστικού μεταβολισμού

Οστεοπόρωση

Ν. Paget: Χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών, με επακόλουθο τη διαταραχή της οστικής ανακατασκευής με παραγωγή παθολογικού οστού. Συχνότερα παρατηρείται σε άνδρες άνω των 65 ετών προκαλώντας κυρίως μυοσκελετικά άλγη και παραμορφώσεις των οστών. Η αντιμετώπιση της συνίσταται στη χορήγηση μεγάλων δόσεων διφωσφονικών ή άλλων αντιοστεοκλαστικών φαρμάκων.

Ρευματικές εκδηλώσεις άλλων χρόνιων νοσημάτων

Σημεία και συμπτώματα ρευματικής νόσου μπορεί να εμφανιστούν σε ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Η αντιμετώπισή τους αφορά τόσο τα ρευματικά συμπτώματα όσο και το υποκείμενου αίτιο ή την πρωτοπαθή νόσο. Συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις είναι:

- Λοιμώξεις (Σηπτική Αρθρίτιδα, Tbc λοίμωξη κλπ)

- Σαρκοείδωση

- Εξωαρθρικές και τοπικές μυοσκελετικές διαταραχές λόγω κακώσεων ή μικροτραυματισμών (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κλπ)

- Σύνδρομα χρόνιου λειτουργικού πόνου (ινομυαλγία κλπ)

- Μεταβολικές, ενδοκρινικές και αιματολογικές διαταραχές

- Νεοπλασματικές εξεργασίες και παρανεοπλασματικά σύνδρομα

- Νεφροπάθειες και αιμοκαθάρση

Διαβάστε ακόμη:

Ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα: Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπισή τους