ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέντρο Ζωής: Υπερασπίζεται τα δικαιώματα του οροθετικού που απολύθηκε από πολυεθνική

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 εκδικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση απόλυσης εργαζομένου που ζει με HIV από μεγάλη πολυεθνική εταιρία ρούχων, λόγω της οροθετικότητάς του.

Κέντρο Ζωής: Υπερασπίζεται τα δικαιώματα του οροθετικού που απολύθηκε από πολυεθνική

Στο πλαίσιο της δράσης του, την υπόθεση έχει εξαρχής αναλάβει το Κέντρο Ζωής, παρέχοντας νομική υποστήριξη στον εργαζόμενο και ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη. Βασικός στόχος είναι η προάσπιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV σε αξιοπρεπή εργασία χωρίς διακρίσεις, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ζωής και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εργαζόμενος, όταν αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στη διοίκηση της επιχείρησης, η εταιρία προέβη κατ’ επανάληψη σε διακριτική σε βάρος του μεταχείριση. Η εταιρία συνέστησε νέα θέση για τον εργαζόμενο, (αποθηκάριος), προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με τρίτα άτομα, εν συνεχεία τον μετακίνησε αναιτιολόγητα στο πλέον κεντρικό και επιβαρυμένο κατάστημα της, όπου μετετράπη σε «παιδί για όλες τις δουλειές» και τέλος τον απέλυσε το Μάρτιο του 2017.

Ο εργαζόμενος προσέφυγε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας την ανωτέρω στάση της επιχείρησης και την απόλυσή του λόγω οροθετικότητας, ως παράνομη και αντικείμενη στις διατάξεις του νόμου 4443/2016 που απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση εργαζομένου λόγω χρόνιας πάθησης στην εργασία. Ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας η αντίδικος εταιρία αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερη για την πάθηση του εργαζομένου και ισχυρίστηκε ότι τον απέλυσε για λόγους αποδοτικότητας. Στον εργαζόμενο προτάθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας με την εταιρία, χωρίς ωστόσο, να αναγνωρισθεί από πλευράς της επιχείρησης η ακυρότητα της παράνομης απόλυσης και χωρίς να αποδεχθεί να μεσολαβήσουν ενέργειες αποκαταστατικές της προσβολής που υπέστη η προσωπικότητα του, καθώς και του εργασιακού περιβάλλοντος που σε γνώση της εταιρίας στράφηκε εναντίον του εργαζομένου.

Στη συζήτηση ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρενέβη υπέρ του εργαζομένου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενώ παραστάθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως φορέας προώθησης και εποπτείας της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και εργασίας. Ολοκληρώνοντας την εξώδικη παρέμβασή του, ο ΣτΠ εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει παραβίαση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων λόγω της οροθετικότητας του εργαζόμενου (ν.4443/2016) και εισηγείται την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην εργοδότρια εταιρία.

Με προσήλωση στον σκοπό του για την παροχή υποστήριξης σε άτομα που ζουν με HIV/AIDS, το Κέντρο Ζωής αναμένει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, συνεχίζοντας να παρέχει νομική και ηθική υποστήριξη στον ενάγοντα μέχρι το τέλος της υπόθεσης.

Πεποίθηση του Κέντρου Ζωής είναι ότι η δικαίωση του ενάγοντος θα παράξει ένα ισχυρό δεδικασμένο, που ως στοιχείο της νομολογίας θα αποτελέσει ένα πολύ σωστό βήμα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού στίγματος, του αποκλεισμού στον εργασιακό χώρο και του κινδύνου απώλειας εργασίας που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν με HIV».

Σχετικά με το Κέντρο Ζωής

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν, μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κλπ.), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, στέκεται στο πλάι όλων όσων το προσεγγίζουν, χάρη στην πολύτιμη προσφορά του μεγάλου δικτύου εθελοντών και του άρτιου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά των επισκεπτών του.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλοι οι οροθετικοί με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - «Θα τα πούμε στα δικαστήρια»

Κέντρο Ζωής: Ένα animation αυτοέκφρασης 10 γυναικών που ζουν με HIV



Σχέδιο δράσης για τον HIV: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το υπ. Υγείας ζητούν οι οροθετικοί

HIV: Πρόγραμμα πρόληψης της λοίμωξης σε μαθητές Λυκείου