ΕΙΔΗΣΕΙΣ

79χρονος ανεμβολίαστος, το πρώτο θύμα της γρίπης - 5 σοβαρά περιστατικά σε ΜΕΘ

Και η εποχική γρίπη, εκτός από την ιλαρά, έκανε την εμφάνισή της για φέτος, διεκδικώντας την αμέριστη προσοχή μας.

79χρονος ανεμβολίαστος, το πρώτο θύμα της γρίπης - 5 σοβαρά περιστατικά σε ΜΕΘ

Και φυσικά ο συνδυασμός και των δύο, αποτελεί ένα σοβαρό μείγμα για τη δημόσια υγεία.

Ένας ηλικιωμένος ασθενής που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη, είναι το πρώτο θύμα της νόσου εφέτος. Ο 79χρονος δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του τύπου της γρίπης έδειξε ότι είναι γρίπη Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, είχαν καταγραφεί πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανάμεσα στα οποία και ένα 3χρονο παιδί, και το ένα εξ αυτών είχε μοιραία έκβαση.

Σημειώνεται όμως πως το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα. Τα προαναφερθέντα πέντε κρούσματα είχαν δηλωθεί μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, προκαλώντας μάλιστα προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς για την πρώιμη σε σχέση με άλλα έτη εμφάνιση της εποχικής γρίπης. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι η πρώτη απώλεια ασθενούς λόγω γρίπης είχε αναφερθεί σις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συνήθης κυκλοφορία των ιών της γρίπης γίνεται από τα τέλη Νοεμβρίου με την κορύφωση της νόσου όπως αυτή αποτυπώνεται στα σοβαρά κρούσματα και τους θανάτους λόγω επιπλοκών, να καταγράφεται από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί, όπως τονίστηκε πρόσφατα σε ημερίδα στο ΕΚΠΑ, οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι μεν καθησυχαστικοί για τον ιό της γρίπης, παρ'όλα αυτά, συστήνουν τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Διαβάστε ακόμη:

Εποχική γρίπη: Οι ειδικοί ζητούν ετοιμότητα από όλους & εκτιμούν έξαρση για εφέτος

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα