ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξαλλοι ΠΙΣ & ΙΣΑ για το βίντεο σεξουαλικής παρενόχλησης της ΓΓ Ισότητας

Την έντονη αντίδραση της ιατρικής κοινότητας, προκάλεσε το βίντεο που δημιούργησε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με αντικείμενο τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, στο οποίο εμφανίζει Παιδίατρο να παρενοχλεί μητέρα μικρού ασθενούς.

Έξαλλοι ΠΙΣ & ΙΣΑ για το βίντεο σεξουαλικής παρενόχλησης της ΓΓ Ισότητας

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, καταθέτουν την έντονη διαμαρτυρία τους, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του βίντεο, ενώ ο ΙΣΑ επίσης, απέστειλε και Εξώδικο προς την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Γενική Γραμματέα κα Φωτεινή Κούβελα.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΠΙΣ προς την ΓΓ Ισότητας έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Γραμματέα,

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το βίντεο που δημιούργησε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με αντικείμενο τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και στο οποίο εμφανίζει Παιδίατρο να παρενοχλεί μητέρα μικρού ασθενούς.

Ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία η συγκεκριμένη Γραμματεία χειρίστηκε τη δημιουργία του βίντεο, είναι το γεγονός πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. Ούτε άλλος φορέας της πολιτείας έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες.

Στη σύγχρονη ιατρική, ο γιατρός, έχοντας τη συναίνεση του ασθενούς, τον εξετάζει αξιοποιώντας την επισκόπηση και την ψηλάφηση σε όλα το σώμα του και προχωρά σε ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση και την διασφάλιση της υγείας του ασθενούς. Εάν στον κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο υπεισέλθει έστω και υπόνοια σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε προκαλείται σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού - ασθενούς με τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη.

Καλούμε την Γενική Γραμματεία ισότητας να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο βίντεο και να εξηγήσει στον ΠΙΣ και τους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη».

Το εξώδικο του ΙΣΑ

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας, ζητώντας να παύσει άμεσα η προβολή του καθώς θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών. Ο ΙΣΑ παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί, σημειώνει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή.

Επειδή σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου είναι μεταξύ άλλων και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, καθώς και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του».