ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάνδρα: Ο ΕΕΣ υπεύθυνος των δωρεών - Συνεχίζεται η στήριξη από φαρμακεία & το Κοινωνικό Πλυντήριο

Συνεχίζουν φορείς, Οργανισμοί και φυσικά πρόσωπα να στηρίζουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής την περασμένη εβδομάδα.

Μάνδρα: Ο ΕΕΣ υπεύθυνος των δωρεών - Συνεχίζεται η στήριξη από φαρμακεία & το Κοινωνικό Πλυντήριο

Γιατροί και φαρμακοποιοί επίσης, μέσα από τα θεσμικά τους όργανα, στέκονται από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με επιστολή του προς το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), ζητά να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στα προβλήματα των φαρμακοποιών στην Αττική και στα Δωδεκάνησα, όπου συνέβησαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές από την πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα ο ΠΦΣ, έχει φροντίσει να ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ -όπως έχει αιτηθεί και ο ΦΣΑ για τα φαρμακεία της Αττικής- την κατ' εξαίρεση αποζημίωση υποβολών συνταγών φαρμάκων και γνωματεύσεων, χωρίς τη συνοδεία φυσικών αρχείων, για το σύνολο των φαρμακείων ανά την επικράτεια που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Από την πλευρά του, και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο), την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, κινητοποιήθηκε άμεσα προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στους πληγέντες κατοίκους.

Από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, η ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διεξάγει 24ωρες περιπολίες σε βάρδιες, προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες, όπου απαιτείται, συμμετέχει ενεργά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών, σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτική Προστασία. Επίσης, οι Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιούν διανομές νερού, κουβερτών και τροφίμων στους κατοίκους, απαντλήσεις νερού από οικίες, εργασίες καθαρισμού, παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης (μέσω γεννητριών), διανομές τροφίμων και νερού στις πυροσβεστικές μονάδες που επιχειρούν στο πεδίο.

Για τη διευκόλυνση της Δημοτικής Αρχής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναλάβει επιπλέον τη διαχείριση μεγάλου μέρους δωρεών από ποικίλους φορείς και Οργανισμούς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αδιάβροχα παλτά, γαλότσες, εξοπλισμό καθαρισμού και τρόφιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία του Ε.Ε.Σ., συνεργάστηκε μαζί του για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων ειδών πρώτης ανάγκης με επισκέψεις στις οικίες των πληγέντων. Τα συγκεκριμένα είδη παραδόθηκαν στους κατοίκους της Μάνδρας το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινού και εργαζομένων του ΟΠΑΠ.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) για την Ευρώπη, κ. Simon Missiri, και τον Eπικεφαλής της Αντιπροσωπίας της IFRC στην Ελλάδα, κ. Ruben Cano, επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή της Μάνδρας όπου συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία τους ενημέρωσε πλήρως για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κριεκούκη συνεχάρη τους Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την άμεση απόκρισή τους και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την περιοχή.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Αυγερινός, Missiri και Cano επισκέφθηκαν πολλά σημεία της κατεστραμμένης πόλης και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Ιδιαίτερα συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες υπήρξαν οι στιγμές κατά τις οποίες οι κάτοικοι της Μάνδρας αφηγούνταν τις τραυματικές εμπειρίες τους από τις φονικές πλημμύρες, τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να σωθούν από την καταστροφή, αλλά και την απόγνωσή τους βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. και οι υπεύθυνοι της IFRC τους διαβεβαίωσαν ότι θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για την αποκατάσταση και ανακούφισή τους.

Οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παραμείνουν στην περιοχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας και των κατοίκων, παρέχοντας αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Στήριξη και από το Κοινωνικό Πλυντήριο

Ρούχα λασπωμένα και βαριά από τα νερά, φέρνουν από τα «χτυπημένα» σπιτικά τους οι κάτοικοι της Μάνδρας στο Κοινωνικό Πλυντήριο του Skip, το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες.

Μέσα από το μηχανισμό που έχει στηθεί, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιαίτερα επιβαρημένους συμπολίτες μας να παραλάβουν καθαρά και στεγνά τα ρούχα τους την επόμενη ημέρα, για να μπορέσουν να διατηρήσουν στοιχειωδώς την ποιότητα ζωής τους, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η έλλειψη νερού και ρεύματος που συνεχίζεται σε πολλές γειτονιές της Μάνδρας και η καθημερινή μάχη με τις λάσπες καθιστά ζωτικής σημασίας την υπηρεσία του Κοινωνικού Πλυντηρίου που δημιούργησε το Skip. Συγκινητική είναι η προσέλευση των κατοίκων, ιδιαίτερα των μητέρων με μικρά παιδιά αλλά και των ηλικιωμένων, που έχουν αυξημένη ανάγκη φροντίδας.

Το Κοινωνικό Πλυντήριο βρίσκεται καθημερινά 12-2 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Μάνδρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6932438600 και 6937201363.

photo 2

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» & το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη κοντά στους πληγέντες της Μάνδρας

Δυτική Αττική: Ένας επιπλέον γενικός γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας