ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν εξετάσεις γρήγορης διάγνωσης AIDS στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, o δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα AIDS Healthcare Foundation (AHF) για την εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος δράσης για την παροχή υπηρεσιών εξέτασης και διάγνωσης του HIV/AIDS στο αναβαθμισμένο δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης.

Δωρεάν εξετάσεις γρήγορης διάγνωσης AIDS στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

Στόχος του Μνημονίου είναι η καλύτερη πρόσβαση, κυρίως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε καινοτόμο εξέταση και διάγνωση του HIV (rapid HIV test) με τη χρήση του μοντέλου γρήγορης διάγνωσης του AHF. Παράλληλα υποστηρίζεται η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.

Η υπογραφή του Μνημονίου γίνεται στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, η οποία βασίζεται στις αρχές της αντιμετώπισης των διακρίσεων, της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της προώθησης της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της φροντίδας των κατοίκων του δήμου.

«Η εξέταση για HIV παρέχεται δωρεάν, είναι ανώνυμη και ανώδυνη και χρησιμοποιεί την πλέον αξιόπιστη τεχνολογία ταχείας εξέτασης, η εξέταση είναι υψηλής ακρίβειας (99%) και δεν απαιτεί κανονική αιμοληψία αλλά μόνο μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, σημειώνοντας ότι «οι εξεταζόμενοι λαμβάνουν τα αποτελέσματα την ίδια στιγμή, ενώ παρέχεται συμβουλευτική τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση».

Το AHF είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα εγγεγραμμένο από το 1987 στις ΗΠΑ, με αποστολή τη διάδοση καινοτόμου ιατρικής και συμβουλευτικής, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας σε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS. Μέχρι σήμερα το AHF έχει υποστηρίξει κλινικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εξέτασης σε πάνω από 800.000 άτομα σε 39 χώρες σε όλον τον κόσμο.