ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΒ: Στην αυθαιρεσία & τις απειλές του clawback, απαντάμε με διαφάνεια & βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο οποίος αποτελεί χωρίς υπερβολή την καρδιά του συστήματος υγείας (και όλων των συστημάτων υγείας παγκοσμίως), δεσμεύεται να στηρίξει στρατηγικά, τη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική και βιώσιμη ανάπτυξη, ακόμη και όταν η αυθαιρεσία της κυβέρνησης, χτυπάει κόκκινο, όπως αναφέρει!

ΣΕΙΒ: Στην αυθαιρεσία & τις απειλές του clawback, απαντάμε με διαφάνεια & βιώσιμη ανάπτυξη

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) στη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική πρακτική καθώς και της στήριξης στην υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς συμμετείχε ως ομιλητής σε Διημερίδα με θέμα «Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: Καταπολεμώντας τη Διαφθορά για την προώθηση της Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης».

Τη Διημερίδα οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις 28-29 Νοεμβρίου και παρευρέθηκαν διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, της ελληνικής Κυβέρνησης και τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική εμπειρία σε θέματα συμμόρφωσης και πρόληψης της διαφθοράς οι οποίοι ανέλυσαν τον ρόλο των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μάχη κατά της διαφθοράς ειδικά στο επιχειρηματικό πλαίσιο.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μάλλον αποθαρρυντικό ενώ η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Λειβαδάς αναφερόμενος στις προκλήσεις διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, και ειδικότερα ο χώρος της Υγείας, και συμπλήρωσε ότι «ο κύριος παράγων της κακοδαιμονίας στο Σύστημα Υγείας παραμένει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη σπατάλη σε ποικίλα πεδία, όπως παραδείγματος χάρη στην κατανάλωση φαρμάκων, στον υπερβολικό αριθμό απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και τον σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης αριθμό συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων».

«Δυστυχώς», κατέληξε, «τα προκλητά ελλείματα αντιμετωπίζονται με την στρεβλή και άδικη ‘Προκρούστειο’ λογική που επιφέρει το clawback. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας αποτελούν οι αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πολιτική αποζημίωσης των ταινιών σακχάρου, όπου οι τιμές άλλαξαν 3 φορές σε χρονικό περιθώριο μηνών, ενώ επιπλέον, ο κλάδος απειλείται με ρήτρα clawback απροσδιόριστου ακόμη ύψους».

Ο κ. Λειβαδάς υπενθύμισε ότι πρωταρχικός στόχος του ΣΕΙΒ παραμένει η δέσμευση στη Διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική πρακτική παραθέτοντας στοιχεία από το πρόγραμμα αυτορρύθμισης των μελών του Συνδέσμου με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας με τον οποίο οι εταιρείες μέλη παύουν να καλύπτουν από 1/1/2018 απευθείας έξοδα επαγγελματιών υγείας για παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι «ο κλάδος παραμένει σταθερός στην πεποίθηση ότι η ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης γιατρών αποτελεί σημαντική υποχρέωση και ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες σε αναζήτηση των βέλτιστων και αποτελεσματικών ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με τον Σ.Ε.Ι.Β.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 168 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΕΙΒ: Το κλειδί στο σύστημα υγείας η καινοτομία, το Διατιμητήριο όμως την ακυρώνει