ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτήλας: Να οργανώσει έστω και τώρα το υπ. Υγείας, τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς

Να σταματήσει να παίζει ρουλέτα με τη δημόσια υγεία και να οργανώσει καλύτερα τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της νόσου της ιλαράς, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καλεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας Ιάσων Φωτήλας, με αφορμή τον δεύτερο θάνατο ενός 17χρονου Ρομά, από τον ιό.

Φωτήλας: Να οργανώσει έστω και τώρα το υπ. Υγείας, τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φωτήλα έχει ως εξής:

«Είχα έγκαιρα επισημάνει στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου του 2017 ότι το Υπουργείο Υγείας είχε κυριολεκτικά «πιαστεί στον ύπνο» στο ζήτημα της επιδημίας της ιλαράς. Άφησε να περάσει κρίσιμος χρόνος χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες για την επιδημία και να οργανώσει καμπάνια εμβολιασμού με αποτέλεσμα εκατοντάδες κρούσματα.

Ο τραγικός θάνατος δεύτερου ατόμου, και μάλιστα νέου 17 ετών, που κατάληξε στο νοσοκομείο του Ρίου, δυστυχώς επιβεβαιώνει την τραγική αδράνεια. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι του Υπουργείου βρίσκονται στον κόσμο τους, καθώς και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης υπήρξε άκαιρη αντιμετώπισή της με καθυστερημένη καμπάνια.

Καλώ και τώρα το Υπουργείο να σταματήσει να παίζει ρουλέτα με τη δημόσια υγεία και να οργανώσει καλύτερα τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της νόσου της ιλαράς, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Άλλη καθυστέρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Κάθε ολιγωρία θα είναι εγκληματική».

Να θυμίσουμε ότι ο άτυχος 17χρονος, πέθανε από εγκεφαλίτιδα, μια θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου, όπως αναφέρει η επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταγραφεί επιπλέον 86 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών από 604 στους 690. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Ακόμη, σε όλη την Ευρώπη, καταγράφονται 46 θάνατοι και περισσότερα από 19.000 περιστατικά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, το υπουργείο Υγείας αλλά και οι λοιμωξιολογοι, συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Κατέληξε 17χρονος στο νοσ. Ρίου Πατρών - Μεταξύ των κρουσμάτων & μία έγκυος



Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 500 τα κρούσματα πανελλαδικά

Σχεδόν το 30% των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ - Τι δείχνει η έρευνα Hellas Health VII