ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικός τουρισμός: Η Ελλάδα διεκδικεί κομμάτι από την παγκόσμια αγορά των 40 δισ. ευρώ

Μία χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αποτελεί ο τουρισμός υγείας, αρκεί οι φορείς να κινηθούν άμεσα και στοχευμένα, ώστε η Ελλάδα να διεικδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι από την πίτα των 40 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιατρικός τουρισμός: Η Ελλάδα διεκδικεί κομμάτι από την παγκόσμια αγορά των 40 δισ. ευρώ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το εξαιρετικό επιστημονικό και εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας, το μοναδικό τοπίο, η βιοποικιλότητα, οι 750 ιαματικές πηγές αλλά και η δυναμική της Ομογένειας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη της χώρας μας σε έναν αξιοσημείωτο και υπολογίσιμο τουριστικό και ιατρικό προορισμό.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την Ημερίδα «Στρατηγικές ανάπτυξης και Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ιατρικού Τουρισμού υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού. Παράγοντες της αγοράς, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέλυσαν το παγκόσμιο τοπίο, τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε η Ελλάδα να διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά και να εδραιωθεί ως προορισμός. Πρόσθεσαν, ότι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος και χρειάζονται οργανωμένες ενέργειες, συνέργειες και στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου η Ελλάδα, να καταστεί προορισμός ιατρικού τουρισμού και στη συνέχεια να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της, προκειμένου το εγχείρημα να έχει διάρκεια.

Η Ελλάδα κατέχει το 3% και η Τουρκία το 13% της παγκόσμιας αγοράς

Είναι μια περίπλοκη αγορά ο ιατρικός τουρισμός που μεταβάλλεται συνεχώς και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων, τόνισε ο Keith Pollard, Managing Editor International Medical Travel Journalο, υπογραμμίζοντας, ότι στην Βρετανία 350.000 άτομα βρίσκονται σε λίστες αναμονής περισσότερο από 18 μήνες. Τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα το 3% του ιατρικού τουρισμού, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του μέσω skype, η Ελλάδα μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει, δημιουργεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μέτωπο. Το 2018 θα είναι μία χρονιά πολύ σημαντική για τον ιατρικό τουρισμό, ενώ το 2020 η Ελλάδα, μπορεί να κάνει κτήμα της το 5% του παγκόσμιου τουρισμού με επιχειρήματα και αξιώσεις, όπως επεσήμανε.

Οι 105 ιαματικές πηγές της Γαλλίας

O κ. Γιάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δήμαρχος Λαγκαδά και Β' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι για την μέχρι σήμερα μη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, υπάρχει ονοματεπώνυμο, ενώ ο ιαματικός τουρισμός, μπορεί να αναβαθμίσει την υγεία και την περίθαλψη συνολικά. Από τις 750 ιαματικές πηγές, μόνο 120 θα αναγνωριστούν μέχρι τέλος του έτους ως ιαματικοί φυσικοί πόροι, και από τις 120, οι 45 έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί. Είναι λογικό το νούμερο αυτό, διότι η Γαλλία έχει 105 ιαματικές πηγές. Επεσήμανε ακόμη, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμος και σημαντικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη του τουρισμού υγείας ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι ξένοι λένε ναι στους Έλληνες οδοντιάτρους

Ο κ. Νικόλαος Σ.Κουβελάς, Επικ. Καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster, CEO Eurodentica αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες του οδοντιατρικού τουρισμού κυρίως όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία. Επεσήμανε ότι το Οδοντιατρικό cluster στο οποίο βρίσκεται επικεφαλής, συνεργάζεται με την Aegean, η οποία μεταφέρει δωρεάν άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να έρθουν από το εξωτερικό για οδοντιατρικές θεραπείες. Υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του cluster είναι οι 8 ιατρικές ειδικότητες εντός ενός χώρου, ενώ τόνισε, ότι μόνο το 20% των οδοντιάτρων στις ΗΠΑ ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία.

Ο Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Ιδρυτικό Μέλος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ αναφέρθηκε στην μεγάλη δυναμική της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας, που προσελκύει εκατοντάδες υπογόνιμα ζευγάρια από το εξωτερικό, τα οποία βρίσκουν διέξοδο στην Ελλάδα εξαιτίας του νομικού πλαισίου. Στην Ελλάδα επίσης και συγκεκριμένα στο Institute of Life του ομίλου ΙΑΣΩ, όπως τόνισε, πραγματοποιούνται 2.500 κύκλοι εξωσωματικής από ζευγάρια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αλβανίας ακόμη και Νιγηρίας.

Ο Σταύρος Τομπρής MD, PhD, DDS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ευρωκλινικής Αθηνών, Διευθυντής European Vascular Anomalies clinic αναφέρθηκε στην συμβολή της υψηλής εξειδίκευσης στην καθιέρωση της Ελλάδας ως προνομιακού προοροσμού του τουρισμού υγείας. Παρουσίασε μεταξύ άλλων, περιστατικά ασθενών που προέρχονται από προηγμένες χώρες, όπως Ελβετία και Αμερική και εν τούτοις, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο στη χώρα μας.

Ο τουρισμός υγείας, στα 8 αναπτυξιακά δυνατά χαρτιά

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πέτρος Μαμαλάκης, επεσήμανε ότι ο Ιατρικός Τουρισμός τοποθετείται μεταξύ των οκτώ αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς.

Τονίζει ότι υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτοντας ότι, όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας στην Ελλάδα εναρμονίζονται με αυτό το περιβάλλον και αποκτούν πιστοποιήσεις από έγκριτους διεθνείς φορείς. Επιπρόσθετα, ασφαλιστικά προϊόντα που παρέχουν πακέτα ασφάλειας χαμηλότερου κόστους κάνουν ολοένα και εντονότερη την εμφάνιση τους στις αναπτυγμένες χώρες.

«Προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι προσιτά, εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια, συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής και αξιοποιώντας την σύγχρονη διαδικτυακή τεχνολογία στο έπακρο, δημιουργήσαμε ένα χρήσιμο εργαλείο: το vitabooking.com», τονίζει ο κ. Μαμαλάκης.

Όπως εξηγεί πρόκειται «για έναν κόμβο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι στη χώρα του, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από τους καλύτερους γιατρούς, ενώ παράλληλα αναθέτει στο VitaBooking τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών του ταξιδιού στην Ελλάδα».

Στην τεράστια δυναμική του κλάδου, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη αλληλεπίδραση σε πολλούς τομείς, αναφέρθηκε η νομική σύμβουλος του Δ/ντος Συμβούλου του Ιατρικού Αθηνών κυρία Ηλέκτρα Παπαζάχου, προσθέτοντας ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα αναμένουμε 100.000 ασθενείς, οι οποίοι θα συνδυάσουν τουρισμό με θεραπείες.

Διαβάστε ακόμη:

Ιατρικός τουρισμός: Οι Αυστραλοί λένε «ναι» στην Ελλάδα, αλλά τους αποτρέπει η γραφειοκρατία



Ιαματικός Τουρισμός: Αναξιοποίητα τα 752 σημεία της Ελλάδας

Τουρισμός Υγείας: Μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία αλλά με υποστελεχωμένες δομές στην περιφέρεια

Ιατρικός τουρισμός: Μητρώο παρόχων & πιστοποίηση νοσοκομείων - Καίρια ερώτηση Μπαργιώτα