ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προτείνει ο ΣΕΒ

Την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την περαιτέρω εξυγίανση ΟΤΑ και ΔΕΚΟ προτείνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, στο οποίο σχολιάζει τον προϋπολογισμό του 2018.

Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προτείνει ο ΣΕΒ

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρει την ιδέα της χρέωσης υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές δεν πρέπει να δοθεί για αύξηση συντάξεων αλλά για τη δημιουργία αποθέματος, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Κατά τους συντάκτες του δελτίου του ΣΕΒ, «το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευτεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, «αυτό που απαιτείται ακόμη να γίνει είναι να συμπιεστούν περαιτέρω τα ελλείμματα, κυρίως στα νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ίδια έσοδά τους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και χρεώνοντας κάποιες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που προσφεύγουν σήμερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, το δελτίο επισημαίνει ότι τα τεράστια ελλείμματα σήμερα δεν επιτρέπουν τη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς αυτές χρηματοδοτούν τρέχουσες συντάξεις. Στο μέλλον όμως, αν αυξηθούν οι εισφορές λόγω ανάπτυξης, το επιπλέον ποσό που θα προκύψει πρέπει να αξιοποιηθεί όχι για την καταβολή υψηλότερων συντάξεων αλλά για τη δημιουργία αποθέματος συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική λειτουργία του συστήματος και να ενισχυθεί η σύνδεση των συντάξεων με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει και η αξιοποίηση των αποθεματικών μέσω επενδύσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία, σημειώνει το δελτίο.

Σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ, το δελτίο του ΣΕΒ υποστηρίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η αυτονόμησή τους, κατά το δυνατόν, από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ανεύρεση εσόδων από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ίσως η είσπραξη των φόρων περιουσίας, με αντίστοιχη ανάληψη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους τους σε κάποιο βαθμό, για την εκπαίδευση και την υγεία σε τοπικό επίπεδο.

Για τις ΔΕΚΟ, το δελτίο σημειώνει ότι για όσες δεν μεταφερθούν στο υπερταμείο, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο διαχειριστικής εξυγίανσης και αποκομματικοποίησης των διοικήσεών τους.

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό συνολικά, το δελτίο του ΣΕΒ μιλά για προϋπολογισμό εξόδου από το μνημόνιο, αλλά επισημαίνει και προκλήσεις στην εκτέλεσή του, κυρίως λόγω της φορολογικής κόπωσης. Ως προς τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, επισημαίνει ότι έχει νόημα όταν παράγεται νέος πλούτος και όχι μέσω της υπερφορολόγησης.