ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΦΥ: Εγκρίθηκε από το υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης η χρηματοδότηση για τις 115 ΤΟΜΥ

Με συνολικό προϋπολογισμό 32.259.779,53 ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία 115 Τ.ΟΜ.Υ. σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΠΦΥ: Εγκρίθηκε από το υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης η χρηματοδότηση για τις 115 ΤΟΜΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε μέσα από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020: «Εγκρίσεις υλοποίησης με ίδια μέσα των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας».

Ειδικότερα, με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κ. Γιώργου Ιωαννίδη, εγκρίθηκαν οι αποφάσεις αυτεπιστασίας των:

1. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-3η ΥΠΕ, (7.854.555,02 €). Αφορά σε 28 Τ.ΟΜ.Υ.

2. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-3η ΥΠΕ, (π/ϋ: 1.402.599,11 €). Αφορά σε 5 Τ.ΟΜ.Υ.

3. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων-6η ΥΠΕ, (π/ϋ: 1.402.599,11 €). Αφορά σε 5 Τ.ΟΜ.Υ.

4. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Πελοποννήσου-6η ΥΠΕ, (π/ϋ: 4.768.836,97 €). Αφορά σε 17 Τ.ΟΜ.Υ.

5. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου-2η ΥΠΕ, (π/ϋ: 3.927.277,51 €). Αφορά σε 14 Τ.ΟΜ.Υ.

6. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας-5η ΥΠΕ, (π/ϋ: 3.366.237,86 €). Αφορά σε 12 Τ.ΟΜ.Υ.

7. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κρήτης-7η ΥΠΕ, (π/ϋ: 7.012.995,55 €). Αφορά σε 25 Τ.ΟΜ.Υ.

8. Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- 5η ΥΠΕ, (π/ϋ: 2.524.678,40 €). Αφορά σε 9 Τ.ΟΜ.Υ.

Να σημειώσουμε, ότι η πιλοτική φάση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφορά στη δημιουργία και λειτουργία 239 Τ.ΟΜ.Υ. σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των νόσων και την αγωγή και προαγωγή της υγείας της κοινότητας.

Βεβαίως το μεγάλο ζητούμενο με τις ΤΟΜΥ, είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά την εκπνοή των κοινοτικών πόρων, κάτι για το οποίο έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους και οι γιατροί.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, δεν είναι «εργαλείο» για περισσότερη λιτότητα και περικοπές, δεν είναι μια αριστερή ιδεοληψία ή ένας αναχρονιστικός κρατισμός, αλλά είναι η σύγχρονη και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση των Συστημάτων Υγείας και στο κοινωνικό αίτημα της άρσης των υγειονομικών ανισοτήτων. Είναι ένα προοδευτικό-αντινεοφιλελεύθερο πρόταγμα, ένα πρόταγμα ισότητας και άρα Δημοκρατίας.

Όπως είχε τονίσει ακόμη ο υπουργός, το νέο μοντέλο ΠΦΥ αναπτύσσει το Δημόσιο Σύστημα, αλλά αντικειμενικά, αφήνει χώρο (μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ) στην συμπληρωματκή και επικουρική λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα, με κανόνες, έλεγχο και αξιολόγηση ποιότητας. Το κρίσιμο επιπλέον, είναι να αντιληφθεί ο μεν επαγγελματίας υγείας ότι δεν απειλείται αλλά αναβαθμίζεται ο ρόλος του (με συνεχιζόμενη εκπαίδευση), ο δε πολίτης, ότι η πρόληψη δεν υποκαθιστά την ανάγκη εξειδικευμένης και ακριβής φροντίδας όπου και όσο αυτή είναι αναγκαία, αλλά ότι είναι μια επένδυση σε καλύτερη ατομική υγεία, σε μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν οριζόντια όλο τον πληθυσμό και σε βιώσιμα συστήματα υγείας. Επιπλέον, ο ρόλος του Πανεπιστημίου και των Ιατρικών Σχολών σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση θα είναι καταλυτικός, όπως είπε ο κ. Ξανθός.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ: Αυτά είναι τα μέλη της νέας Επιτροπής Συντονισμού

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας



Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου

Ξανθός: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν έχει περικοπές στις δαπάνες υγείας

Έτοιμες οι ΤΟΜΥ να λειτουργήσουν - Πενθήμερο ωράριο πρωί & απόγευμα