ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση ορθοπεδικών De Puy: Το νοσ. Έβρου ζητά δικαιοσύνη - Κατέθεσε αγωγή στην εταιρεία

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Έβρου θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών, αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών της DE PUY, η οποία ζημίωσε πάνω από 100 νοσοκομεία της χώρας με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. 

Υπόθεση ορθοπεδικών De Puy: Το νοσ. Έβρου ζητά δικαιοσύνη - Κατέθεσε αγωγή στην εταιρεία

Μεταξύ των νοσοκομείων που ζημιώθηκαν, είναι και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και όπως αναφέρει ο διοικητής Δρ. Δημ. Αδαμίδης, «η απόφαση που αφορά κατ’ αρχάς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, μειώνει μεν αλλά δεν μηδενίζει τις πιθανότητες να διεκδικήσουμε την επιστροφή των κλεμμένων, πράγμα που θα κάνουμε καταθέτοντας αγωγή κατά της εν λόγω εταιρείας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του διοικητή Αδαμίδη την Παρασκευή έχει ως εξής:

«Η ευρωπαική εταιρεία De Puy διακινούσε στην Ευρώπη ορθοπεδικά υλικά της αμερικάνικης Johnson & Johnson με φουσκωμένες τιμές κατά 35% (το 20% πήγαινε σε τσέπες ορισμένων γιατρών και το 15% στην εταιρεία) με αποτέλεσμα να ζημιωθούν την περίοδο 2000 – 2006 κατά 12 εκατ. ευρώ 114 ελληνικά Νοσοκομεία (ανάμεσά τους και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου).

Το Νοέμβριο 2016 άρχισε η δίκη 14 στελεχών της εταιρείας, που μετά πολλές διακοπές έφτασε στο σημείο να αποκλείσει όλα τα ενοποιημένα Νοσοκομεία από την παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ας σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δίκες γιατρών σε Θεσ/νίκη και Πάτρα που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για την ίδια υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους δεν υπήρχαν γιατροί του Π.Γ.Ν.Έβρου. Μεταξύ άλλων αποκλείστηκε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου με το έωλο (κατά τη γνώμη μας) επιχείρημα ότι δεν δικαιούται να διεκδικεί τα κλεμμένα για λογαριασμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου!! Δηλαδή δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο ότι το Π.Γ.Ν.Ε. αποτελεί συνέχεια των 2 Νοσοκομείων που το συναποτελούν σαν νομικό πρόσωπο. Απόφαση που προκαλεί έκπληξη, αφού το Π.Γ.Ν.Ε. κληρονόμησε την περιουσία των 2 νοσοκομείων, το προσωπικό τους και τα χρέη τους τα οποία και πλήρωσε στο ακέραιο.

Συνεπώς σύμφωνα με την απόφαση αυτή είμαστε κληρονόμοι-συνεχιστές των 2 νοσοκομείων μόνο ως προς τις υποχρεώσεις και όχι ως προς το δικαίωμα επιστροφής των κλεμμένων!! Άρα οι κλέφτες θα μείνουν στο απυρόβλητο;

Η απόφαση αυτή που αφορά κατ’ αρχάς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, μειώνει μεν αλλά δεν μηδενίζει τις πιθανότητες να διεκδικήσουμε την επιστροφή των κλεμμένων, πράγμα που θα κάνουμε καταθέτοντας αγωγή κατά της εν λόγω εταιρείας. Το Π.Γ.Ν.Έβρου θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών».

Να θυμίσουμε, ότι η υπόθεση της εταιρείας DePuy, αποτελεί ένα από τα κορυφαία σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, καθώς η εταιρεία φέρεται να υπερκοστολογούσε ορθοπεδικά είδη προκαλώντας ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ύψους τουλάχιστον 11,5 εκατ. ευρώ. Στο εδώλιο τον περασμένο Μάϊο, είχαν παραπεμφθεί συνολικά 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, καθώς και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, γιατρούς με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκίνησε η δίκη της DePuy για το σκάνδαλο των 11,5 εκατομ. ευρώ με τα ορθοπεδικά

Παράνομες Συνταγογραφήσεις: Σε αργία με απόφαση Ξανθού οι δύο γιατροί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης