ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΑΝΑ: Οι ρευματοπαθείς έχουν ανάγκη από ισχυρή ψυχολογική στήριξη

Το 33% άγγιξε η αύξηση των κλήσεων που δέχθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) το 2017 σε σχέση με το 2016. 

ΕΛΕΑΝΑ: Οι ρευματοπαθείς έχουν ανάγκη από ισχυρή ψυχολογική στήριξη

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αυξητική τάση που παρατηρήθηκε μέσα στο έτος με ενδεικτικό παράδειγμα την αύξηση 100% στις κλήσεις του γ’ τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.

Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και το τηλεφώνημα γινόταν από τις ίδιες τις ρευματοπαθείς. Κάποια από τα νοσήματα που αναφέρονταν στις κλήσεις ήταν η Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η Ινομυαλγία, η Οστεοαρθρίτιδα, το Σκληρόδερμα, κ.α.

Ένα μεγάλο ποσοστό των κλήσεων επίσης, αφορούσε αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, άλλες κλήσεις σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από δύο περίπου μήνες, με πρωτοβουλία της AGORA (Platform of Organisations of people with Rheumatic and Musculoskeletal Diseases in Southern Europe) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο “Μοιράσου την εμπειρία σου”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 συλλόγους ασθενών με ρευματικές παθήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.

'Οπως προέκυψε από το Εργαστήρι:

- Περίπου το 70% των ρυματοπαθών, έχουν διακόψει καθημερινές δραστηριότητες και ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής τους.

- Όλοι οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή ως κλειδί για την πετυχημένη διαχείριση της νόσου. Όμως λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δηλώσαν ικανοποιημένοι με την επικοινωνία που έχουν με το γιατρό τους. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ομόφωνα υποστήριξαν ότι η επιλογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται με βάση επιστημονικά κριτήρια και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή και όχι μόνο βάση κόστους.

- Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τις υπάρχουσες θεραπείες, οι ασθενείς δήλωσαν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και ότι απαιτείται να υπάρχει ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές επιλογές.

- Το 100% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η άποψη των ασθενών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Η ενημέρωση των καλούντων για τη λειτουργία της γραμμής έγινε με διάφορα μέσα. Όμως η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016 –έπειτα από καθημερινή ενασχόληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου- ενώ η ενημέρωση από τα νοσοκομεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2017, μετά από την πολύ σημαντική δράση των εθελοντών της Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Ταυτόχρονα, το 2017 πραγματοποιήθηκαν διάφορες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν το αποτέλεσμα και έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης. Πραγματοποιήθηκαν ομάδες Ψυχολογικής Υποστήριξης και ατομικές συνεδρίες, έλαβαν χώρα συναντήσεις της ομάδας Ψυχοδράματος και συναντήσεις Μουσικοθεραπείας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν μηνιαίες συναντήσεις, ανοιχτές προς όλα τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και τις οικογένειες τους, καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον σύλλογο Ρευματοπαθών.

Αξίζει να σημεωθεί, ότι πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε νοσοκομεία με στόχο την ενημέρωση για τον σύλλογο και την ευαισθητοποίηση για τις δράσεις του.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης υποστηρίζεται από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, την κυρία Κουσουρή Νικολέττα. Οι υπόλοιπες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στηρίζονται από την ίδια, από εθελοντές (απόφοιτους ανθρωπιστικών σπουδών) και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης από το 2007, (210 8237302), έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο.

Διαβάστε ακόμη:

«Χαμογέλα... Μη Σταματάς» - Περπάτημα Ζωής & Ελπίδας για τους ρευματοπαθείς



Πρόγραμμα ενδυνάμωσης ατόμων με ρευματικά νοσήματα

Λιγότερα βήματα από κάθε άλλο Ευρωπαίο κάνουν καθημερινά οι Έλληνες