ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Εντός των ορίων οι τιμές από τα δείγματα του πόσιμου νερού

Εντός των νόμιμων επιτρεπτών ορίων είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), που υδροδοτεί -μαζί με τις πηγές της Αραβησσού- το πολεοδομικό συγκρότημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ).

ΕΥΑΘ: Εντός των ορίων οι τιμές από τα δείγματα του πόσιμου νερού

«Όλες οι παράμετροι που παρακολουθούνται υποχρεωτικά εκ του νόμου στο πόσιμο νερό, βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων ορίων στην έξοδο από την εγκατάσταση. Παράλληλα, συνεχίζεται η αυξημένη τροφοδότηση της διώρυγας του Αλιάκμονα από το φράγμα Αγίας Βαρβάρας, ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έγινε σημαντική ανανέωση των νερών του φράγματος, όπου και ξεκινά η διώρυγα που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην ΕΕΝΘ. Επιπλέον, η ΕΥΑΘ έχει ήδη τοποθετήσει σειρά πλωτών φραγμάτων κατά μήκος της διώρυγας για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης, ότι το προσωπικό της εγκατάστασης παραμένει σε επιφυλακή, οι δειγματοληψίες και αυτοψίες συνεχίζονται, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της εισαγγελικής παρέμβασης που προκάλεσε η ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από αναφορά της ΕΥΑΘ ΑΕ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής από την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό η Θεσσαλονίκη. Με έγγραφη εντολή του, ο διευθύνων την Εισαγγελία, Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν αδικημάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την έκθεση σε κίνδυνο, τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων κά.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν η ΕΥΑΘ ΑΕ έλαβε επείγον έγγραφο από την ανάδοχο κοινοπραξία, που (κατόπιν διαγωνισμού) ανέλαβε και λειτουργεί την ΕΕΝΘ (διυλιστήριο), η οποία βρίσκεται κοντά στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η κοινοπραξία, από το πρωί της ίδιας μέρας το εισερχόμενο στην ΕΕΝΘ νερό περιέχει επιφανειακές ορατές ουσίες και εξαπλωνόμενες κηλίδες, που παραπέμπουν σε ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα.

Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΕΥΑΘ και των συναρμοδίων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έπειτα από συνάντηση που είχε το Σάββατο, με τη διοίκηση και στελέχη της ΕΥΑΘ.