ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες των ΜΕΘ, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές

Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ζητά την Παρασκευή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

ΙΣΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες των ΜΕΘ, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διαχρονικά καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση ιού της γρίπης, σε συνδυασμό με την επιδημία της ιλαράς που έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ, τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει: «Το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε για τη στελέχωση των ΜΕΘ παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις από την πορεία του ιού της γρίπης στις άλλες χώρες είναι ανησυχητικές καθώς τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα».

Και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, προσθέτει ακόμη τα εξής:«Δυστυχώς για άλλη μια φορά φέτος, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα γιατί να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.»

Να σημειώσουμε, ότι όπως υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αφορμή την έξαρση αφενός της ιλαράς, αφετέρου της εποχικής γρίπης, η οποία είναι προ των πυλών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία χρονικά επιλογή ειδικευμένων ιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη… εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Διαβάστε ακόμη:

Ακέφαλες οι Πολυδύναμες ΜΕΘ της χώρας, την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση