ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το επίδομα Επικίνδυνης Εργασίας «σημαία» της κινητοποίησης των υγειονομικών την Πέμπτη

Πανελλαδική κινητοποίηση και στάσεις εργασίας, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, με αιχμή του δόρατος το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τίθεται σε αμφισβήτηση μετά τον Φεβρουάριο του 2019.

Το επίδομα Επικίνδυνης Εργασίας «σημαία» της κινητοποίησης των υγειονομικών την Πέμπτη

Με την περικοπή του επιδόματος, οι μισθοί των νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας, θα κυμαίνονται πλέον στα τάρταρα, τονίζει η Ομοσπονδία, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό της για την επόμενη ημέρα.

Όπως τονίζει ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ, «η Κυβέρνηση ψήφισε το Πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 3ης Αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου. Περιλαμβάνει 1.500 σελίδες γεμάτες γραμμάτια στο όνομά μας, τα οποία θα ξεπληρώνουμε δύο ζωές, για να αγοράσει η κυβέρνηση της επικοινωνιακή έξοδο από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μετά το Φλεβάρη του 2019. Με βάση το Πολυνομοσχέδιο από Μάρτη 2018 αντικαθίσταται με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας τα οποία θα αποφασίσει η σχετική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Οι Υπουργοί μας διαβεβαίωναν ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση τον ν. 4354/2014, θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εφαρμόζει τα μνημόνια ως ευαγγέλιο και η Επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την περικοπή, αντικαθιστώντας το με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος, ο μισθός των Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2019 θα καταντήσουμε να λαμβάνουμε μισθό ίσο με τα Προνοιακά Επιδόματα. Την ίδια ώρα που παραπέμπουν σε επιτροπή το Ανθυγιεινό Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο: Να μας εντάξουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, οφείλονται στο Νοσηλευτικό προσωπικό πάνω από 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες παρελθόντων ετών, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πώς να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια 67 ετών;

Δεν θα αφήσουμε να πειράξουν το Ανθυγιεινό Επίδομα. Θα πολεμάμε κάθε μέρα».

Εκτός από την Πανελλαδική Κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προγραμματίζουν ακόμη για την Πέμπτη:

- Για την Αττική 4ωρη Στάση Εργασίας 11πμ – 3μμ

- Για την περιφέρεια 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση

- Επίσης, Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 11:30πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Υπ. Υγείας: Στο 65% και όχι στο 50% τελικά η επιχορήγηση για το ΕΣΥ

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Τα νοσοκομεία στο έλεος της παρανομίας και των κλοπών όταν... φυλάσσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ