ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεργία στο ΕΣΥ σήμερα: Προσλήψεις, χρηματοδότηση & ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Η διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, αποτελούν τη «σημαία» των αιτημάτων, στη σημερινή απεργία και κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε Αθήνα και περιφέρεια, διαμαρτυρόμενη για τις μεταβολές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο.

Απεργία στο ΕΣΥ σήμερα: Προσλήψεις, χρηματοδότηση & ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου προγραμματίζεται τετράωρη στάση εργασίας (11:00 - 15:00) στην Αττική και 24ωρη απεργία για τις υγειονομικές δομές της περιφέρειας, ενώ καλούνται τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση που θα γίνει (11:30 π.μ.) έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την διατήρηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, τη μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και την επαρκή χρηματοδότηση των δομών Υγείας και Πρόνοιας.

Εν τω μεταξύ και το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, ενημερώνει για την σημερινή Παναττική στάση εργασίας από 11πμ έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας & συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ειδικότερα το ΣΕΝΕ:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις «εξαγγελίες» της δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι «το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται ….. µε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017». Η κυβέρνηση που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, που αύξησε δηλ., το χρόνο έκθεσης των υγειονομικών στους επαγγελματικούς κινδύνους καταργεί το πενιχρό ανθυγιεινό επίδομα που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψαλιδίσει! Ένα επίδομα που έτσι κι αλλιώς από μόνο του δεν μπορεί ν’αποκαταστήσει την υγεία των συναδέλφων που προσβάλλονται από επαγγελματική ασθένεια, ούτε βεβαίως μπορούσε να υποκαταστήσει τα μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση του επαγγελματικού κινδύνου.

Να επεκταθεί ο θεσμός των ΒΑΕ

Και μάλιστα, τη στιγμή που αυξάνονται στον κλάδο οι επαγγελματικές ασθένειες, αφού η σημερινή κυβέρνηση (όπως κι οι προηγούμενες), δεν παίρνει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. Αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντας τον σε «άδειο πουκάμισο» και για τους κλάδους που ισχύει.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος είναι ακόμα ένα πλήγμα στο κουτσουρεμένο μισθό των εργαζομένων και μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και σε όσους υποκριτικά «κλαίνε» για ΒΑΕ & ανθυγιεινό, αλλά μόλις πριν 10 μέρες αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο που μιλάει περί «συζήτησης για τα ΒΑΕ από μηδενική βάση» που σημαίνει ότι θα περικοπούν τα ήδη κεκτημένα!».

Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ - Μαζικές προσλήψεις

Το Σωματείο των εργαζομένων διεκδικεί ειδικότερα:

- Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση. ΠΛΗΡΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ σε υγεία – πρόνοια.

- Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ! Άμεση λήψη μέτρων υγείας κι ασφάλειας. Να προσληφθούν εδώ και τώρα γιατροί εργασίας – τεχνικοί ασφαλείας. Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας! Να επεκταθεί και στους εργαζόμενους ειδικοτήτων που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες και σήμερα δεν το παίρνουν

- Μαζικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σταθερή & μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη:

Το επίδομα Επικίνδυνης Εργασίας «σημαία» της κινητοποίησης των υγειονομικών την Πέμπτη



Υπ. Υγείας: Στο 65% και όχι στο 50% τελικά η επιχορήγηση για το ΕΣΥ

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Τα νοσοκομεία στο έλεος της παρανομίας και των κλοπών όταν... φυλάσσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ