ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθησυχαστικός Ξανθός για τη γρίπη: Εμβολιασμός & επάρκεια κλινών μείωσαν την έξαρση

Καθησυχαστικός όσον αφορά στο θέμα της γρίπης εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ, με τους οποίους συναντήθηκε την Πέμπτη, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του, αναφέρει πως η χώρα μας έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Καθησυχαστικός Ξανθός για τη γρίπη: Εμβολιασμός & επάρκεια κλινών μείωσαν την έξαρση

Ο υπουργός τόνισε ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και ότι φέτος ο εμβολιασμός ήταν πολύ υψηλός, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιδημική έξαρση της γρίπης και η ανάγκη νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ.

Για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών σημείωσε τέλος, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες εμβολιασμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το σύνολο του πληθυσμού και για τους υγειονομικούς, που πρέπει να τηρούνται από όλους για να υπάρχει μια αποτελεσματική «ασπίδα» προστασίας από την ιλαρά και τη γρίπη.

Σύμφωνα πάντως με την τακτική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την εβδομάδα 15 έως 21 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά, έως και 21 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα σε Μ.Ε.Θ. δεν είχε εμβολιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος (άνδρας 79 ετών) από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 ύποπτα δείγματα (129 από νοσοκομεία και 17 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς). Από αυτά, τα 38 (26%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 ήταν τύπου Α και τα 23 ήταν τύπου Β. Τα 14 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και το 1 ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 13 στον πανδημικό υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Να θυμίσουμε, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας πριν μερικές ημέρες, ζήτησε να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ο ΙΣΑ έχει διαχρονικά καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αφορμή την έξαρση αφενός της ιλαράς, αφετέρου της εποχικής γρίπης, η οποία είναι προ των πυλών.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, ότι η τελευταία χρονικά επιλογή ειδικευμένων ιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη… εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες των ΜΕΘ, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές



Ακέφαλες οι Πολυδύναμες ΜΕΘ της χώρας, την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Εποχική γρίπη: Μία ανάσα πριν την έξαρση