ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γρίπη είναι εδώ: 6 νεκροί & 24 σοβαρά κρούσματα

Και εκεί που είχαμε πιστέψει ότι η εποχική γρίπη μας... ξέχασε εφέτος, η επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ μας θύμισε την Πέμπτη, ότι υπάρχουν 6 νεκροί, εκ των οποίων οι 3 κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα.

Η γρίπη είναι εδώ: 6 νεκροί & 24 σοβαρά κρούσματα

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Το νεότερο ηλικιακά θύμα της γρίπης ήταν 39 χρόνων και το μεγαλύτερο 79 χρόνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ). Πρόκειται για 16 άνδρες και οκτώ γυναίκες.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο εμβολιασμός, αποτελεί την πιο ασφαλή θωράκιση. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κανένα από τα θύματα της γρίπης δεν είχε εμβολιαστεί ενώ ανεμβολίαστα στην πλειοψηφία τους, ήταν και τα άτομα που εμφάνισαν τη βαρύτερη με επιπλοκές, μορφή της νόσου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα οι τύποι της γρίπης που επικρατούν, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1).

Να θυμίσουμε, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας πριν μερικές ημέρες, είχε ζητήσει να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ο ΙΣΑ έχει διαχρονικά καταγγείλει την εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας να στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αφορμή την έξαρση αφενός της ιλαράς, αφετέρου της εποχικής γρίπης, η οποία είναι προ των πυλών.

Η γρίπη όμως θερίζει και σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στη Βρετανία, η οποία καταγράφει μέχρι στιγμής, 231 νεκρούς. Σύμφωνα με τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βρετανικό υπουργείο Υγείας, από τους 231 νεκρούς, οι 193 καταγράφηκαν στην Αγγλία, οι 26 στη Σκωτία και οι 12 στη Βόρεια Ιρλανδία. Από την Ουαλία δεν έχουν δοθεί παρόμοια στοιχεία. Η Βρετανία όπως και όλη σχεδόν η Ευρώπη, πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία.

Διαβάστε ακόμη:

Καθησυχαστικός Ξανθός για τη γρίπη: Εμβολιασμός & επάρκεια κλινών μείωσαν την έξαρση

ΙΣΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι κλίνες των ΜΕΘ, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές



Ακέφαλες οι Πολυδύναμες ΜΕΘ της χώρας, την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Εποχική γρίπη: Μία ανάσα πριν την έξαρση