ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις: Σημαντική ημερίδα του ΕΚΠΑ

Ημερίδα με τίτλο «Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις» πραγματοποιούν η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση" στο Αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης" (Κεντρικό Κτίριο, Πανεπιστημίου 30) στις 10 Μαρτίου. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του ΕΚΠΑ.

Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις: Σημαντική ημερίδα του ΕΚΠΑ

Με την ευκαιρία αυτή, την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 12.00 στην Αίγλη του Ζαππείου θα δοθεί συνέντευξη τύπου. Ομιλητές θα είναι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, ο Αν. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος και ο Αν. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης.

Η αμυλοείδωση είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, που μπορεί να προσβάλλει πολλά και διαφορετικά όργανα με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και που συχνά αποπροσανατολίζουν από την ορθή διάγνωση, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην διάγνωση με δραματικές συνέπειες για την θεραπεία και την πρόγνωση των αρρώστων.

Η αμυλοείδωση οφείλεται στη εναπόθεση σε διάφορα όργανα αδιάλυτων ινιδίων, του αμυλοειδούς, που σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Το αμυλοειδές εναποτίθεται σε ζωτικά όργανα (όπως η καρδιά, οι νεφροί, το συκώτι, τα περιφερικά νεύρα, το έντερο, κ.α) προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, η νόσος είναι θανατηφόρος. Επιπλέον, πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες μπορούν να σχηματίσουν ινίδια αμυλοειδούς, που μπορεί να προέρχονται από κακοήθη πλασματοκύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών, ή να παράγονται φυσιολογικά από όργανα όπως το συκώτι όπου λόγω μιας κληρονομούμενη μετάλλαξης παράγεται πρωτεΐνη που σχηματίζει αμυλοειδές. Η αναγνώριση της υπεύθυνης πρωτεΐνης είναι βασική προϋπόθεση για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Σκοπός της ημερίδας είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση και την πολύ-επίπεδη αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης νόσου μέσα από την συνεργασία γιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων και ερευνητών, να ευαισθητοποιηθεί η ιατρική κοινότητα αλλά και το κοινό.

Θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία από την Διεθνή και την Ελληνική εμπειρία, καθώς η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και διεθνή αναγνώριση στην κλινική έρευνα που αφορά στην αμυλοείδωση.

Για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατότητα συμμετοχής η ημερίδα θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από τον ιστότοπο του ΕΚΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Αμυλοείδωση: Ποια όργανα «χτυπά» - Ποια είναι τα συμπτώματα