ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβα ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές μειώσεις των γιατρών

Αντισυνταγματικές έκρινε τις μνημονιακές μειώσεις στους μισθούς των γιατρών το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Βόμβα ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές μειώσεις των γιατρών

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τον νομικό της σύμβουλο ότι δημοσιεύθηκε τελικά η απόφαση υπ’αριθ.431/26-2-2018 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών του ν. 4093/12 και ακυρώνει τις μισθοδοτικές καταστάσεις των γιατρών που προσέφυγαν. Μάλιστα αναμένει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το κείμενο της απόφασης για να εκτιμηθεί το περιεχόμενο του και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Να σημειωθεί, ότι η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ ενάντια στις μνημονιακές περικοπές του ιατρικού μισθολογίου το 2012 εκδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Αλλά η περιβόητη απόφαση του ΣτΕ δεν δημοσιευόταν και η πολύμηνη καθυστέρηση είχε εξοργίσει τον κλάδο με την ΟΕΝΓΕ να έχει κηρύξει στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018. Η στάση εργασίας έχει οριστεί από 11.30πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 12.30μμ. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να επιστρέψουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν των μνημονιακών περικοπών.

Η δημοσίευση τελικά της απόφασης δύο ημέρες πριν την στάση εργασίας για την ΟΕΝΓΕ «κάθε άλλο παρά τυχαία είναι». «Επιβεβαιώνεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Απαιτούμε την ανάκτηση των μισθολογικών μας απωλειών και την επαναφορά των μισθών μας και των συντάξεων, στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Από την πλευρά της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε πως αναμένει τις οδηγίες του νομικού της συμβούλου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τις περαιτέρω ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη:

Μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους - Κρίσιμη συνάντηση ΟΕΝΓΕ & ΕΙΝΑΠ

Πολυνομοσχέδιο: Απεργούν την Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής