ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Roche: Επιβεβαιώνεται η αξία κυτταρολογικής εξέτασης για γυναίκες με προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας

Η κλινική αξία της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS της Roche επιβεβαιώνεται για γυναίκες με παθολογικά αποτελέσματα στον κυτταρολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο τραχήλου της μήτρας.

Roche: Επιβεβαιώνεται η αξία κυτταρολογικής εξέτασης για γυναίκες με προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας

Ειδικότερα, η Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του ομίλου Roche, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημοσίευση νεότερων αποτελεσμάτων από τη μελέτη Primary ASC-US LSIL Marker Study (PALMS) στο τεύχος του περιοδικού Cancer Cytopathology αυτού του μήνα.

Η μελέτη PALMS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 γυναίκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση των διαγνωστικών επιδόσεων της εξέτασης CINtec® PLUS2 ως προς την ανίχνευση προκαρκινικής τραχηλικής νόσου σε σύγκριση με την εξέταση HPV και με πιο παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου όπως η κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου.

Αυτή η πρόσφατη δημοσίευση, που βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης PALMS, περιγράφει τη σύγκριση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS με την εξέταση ανίχνευσης του DNA υψηλού κινδύνου τύπων του ιού HPV ως εξέταση διαλογής ή ως επακόλουθη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για γυναίκες με ήπια παθολογικά αποτελέσματα στην κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ειδικότητα και μεγαλύτερη συνολική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την εξέταση HC2 HPV ως προς την αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS εφαρμοστεί ως εξέταση διαλογής στο πλαίσιο ενός προγράμματος κυτταρολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερθεραπείας των γυναικών που εξετάζονται για την παρουσία τραχηλικής νόσου.

Η δρ. Christine Bergeron του Laboratoire Cerba στο Cergy-Pontoise της Γαλλίας, ερευνήτρια στη μελέτη PALMS και συγγραφέας της δημοσιευμένης εργασίας, αναφέρει ότι «Τα τελευταία αυτά αποτελέσματα της PALMS επιβεβαιώνουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η ενσωμάτωση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό όφελος σε κλινικούς ιατρούς και σε ασθενείς. Ως εξέταση διαλογής σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου, η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στη διάκριση των γυναικών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση και διαγνωστικό επανέλεγχο από τις γυναίκες που μπορούν να παρακολουθηθούν με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλον τον κόσμο και το μέσο ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη είναι μόλις 50% περίπου. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι συχνές και ευθύνονται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου, αλλά μόνον οι γυναίκες με εμμένουσα λοίμωξη HPV και οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει προκαρκινική τραχηλική νόσο υψηλού βαθμού θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία. Η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS αναπτύχθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην αναγνώριση της υποκατηγορίας των ασθενών με υποκείμενη ενεργή λοίμωξη HPV που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, και στη διάκρισή τους από τις γυναίκες με παροδική κυρίως λοίμωξη.

Ο Tim Himes, υπεύθυνος της προϊοντικής γραμμής CINtec® και τις προκαλούμενες από τον HPV νόσους, αναφέρει ότι «Τα αποτελέσματα της PALMS συμφωνούν με τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από πολλές άλλες δημοσιευμένες μελέτες. Καθώς αρχίζουν να εφαρμόζονται πρωταρχικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι για τον HPV σε πολλές χώρες, η ανάγκη για μια βελτιωμένη εξέταση διαλογής θα αυξηθεί σημαντικά. Γι' αυτόν τον λόγο, χαιρόμαστε πολύ για το γεγονός ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS εμφανίζει σταθερά υψηλές επιδόσεις όταν χρησιμοποιείται για σκοπούς διαλογής. Καθώς ξεπερνά τις γνωστές αδυναμίες της κυτταρολογικής μεθόδου Παπανικολάου, η εξέταση αυτή είναι σε θέση να προσφέρει άμεσα οφέλη στις γυναίκες, τους γιατρούς και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλον τον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη:

Roche: Εξαγορά της CAPP Medical με στόχο την γονιδιακή έρευνα

«For Her»: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο της γυναίκας από τη Roche Hellas

Roche Hellas: Τιμητικό βραβείο για το Πρόγραμμα Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών

HPV: Μελέτη δείχνει την ανωτερότητα της εξέτασης cobas της Roche

Παπ-τεστ και προφυλακτικό: Ασπίδες στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο συνδυασμός τεστ HPV και τεστ Παπ η καλύτερη επιλογή

HPV: Μελέτη δείχνει την ανωτερότητα της εξέτασης cobas της Roche