ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στην ισπανική Puig περνά η Apivita - Παραμένει στο τιμόνι ο Ν. Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα

Στην ιδιαίτερα εύρωστη οικονομικά, αλλά παράλληλα οικογενειακού τύπου Ισπανική επιχείρηση Puig, πέρασε η πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα Apivita, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ίδια την εταιρεία, όσο και για την ελληνική επιχειρηματικότητα γενικότερα. Μάλιστα σε μία εποχή όπου υπάρχει ένδεια επενδύσεων, είναι σημαντικό μία παγκόσμιας εμβέλειας επιχείρηση να επιλέγει να εξαγοράσει μία ελληνική βιομηχανία (δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης), να εξακολουθεί να διατηρεί την παραγωγή στην Ελλάδα και στο τιμόνι τον δημιουργό της.

Στην ισπανική Puig περνά η Apivita - Παραμένει στο τιμόνι ο Ν. Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Apivita, δημιούργημα των φαρμακοποιών Νίκου και Νίκης Κουτσιανά είναι γεγονός, ότι έψαχνε εδώ και καιρό για έναν στρατηγικό επενδυτή, ωστόσο αυτό που επιθυμούσαν διακαώς είναι να βρίσκονται και οι ίδιοι μέσα στο νέο επιχειρηματικό σχήμα. Και το κατάφεραν, καθώς οι επικεφαλής της Puig, συμφώνησαν, ώστε η οικογένεια Κουτσιανά, να βρίσκεται στο ΔΣ. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Νίκος Κουτσιανάς είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της APIVITA, ενώ η οικογένεια Κουτσιανά, διατηρεί το 33,5% του μετοχικού κεφαλαίου (την χαμηλότερη δυνατή μειοψηφία).

Αν και το τίμημα της συμφωνίας δεν ανακοινώνεται επίσημα (ακούγονται και γράφονται διάφορα νούμερα που παραπέμπουν ωστόσο στον τζίρο), ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2016 ανήλθε σε 37,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 5,8 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 200.

Πριν ένα μήνα περίπου, είχε ακουστεί έντονα για το φλερτ Apivita L'Oreal, ωστόσο δεν προχώρησε η συμφωνία αυτή. Είναι αλήθεια πάντως, πως η οικογένεια Κουτσιανά δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από την συμφωνία, όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ανθρώπινο, καθώς όπως αναφέρουν ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, η ισπανική εταιρεία αν και τεράστια και πολύ εύρωστη, παραμένει μία οικογενειακού τύπου εταιρεία και μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Φυσικά αυτό που βάρυνε στην απόφαση της ελληνικής εταιρείας, είναι το γεγονός ότι οι Ισπανοί δέχθηκαν (με χαρά μάλιστα) να παραμείνει στο τιμόνι ο δημιουργός Νίκος Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η διοίκηση της Apivita έχει αναλυτικά ως εξής:

«Σε μια σημαντική συμφωνία για την πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα συνολικά κατέληξε η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για την APIVITA.

Το πλειοψηφικό πακέτο της APIVITA απέκτησε η ισπανικών συμφερόντων PUIG (www.puig.com), μια εταιρία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Η επένδυση της PUIG στην APIVITA έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία.

Εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της APIVITA – η οποία ενισχύεται κεφαλαιακά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρίας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, όλες οι υφιστάμενες συνεργασίες της APIVITA θα συνεχιστούν και δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας.

Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή από πλευράς της οικογένειας Κουτσιανά αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά το μεγάλο μέγεθος της και την παγκόσμια παρουσία της, η PUIG παραμένει κατά βάση μια οικογενειακού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας εταιρεία.

Η ιστορία και η φιλοσοφία της APIVITA, η μοναδική έρευνα και ανάπτυξη, η συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιστημονικά προγράμματα με τους πλέον αναγνωρισμένους εταίρους, το εκπληκτικό προϊόν της που εμπιστεύονται οι πελάτες της σε όλο τον κόσμο, το διαφορετικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που προάγει την αειφορία και το ανώτερο κοινό καλό οδήγησαν την PUIG να συνεργαστεί με την APIVITA .

Σημαντική για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν η κατανόηση ότι η APIVITA παραμένει μία ελληνική εταιρεία, πιστή στη φιλοσοφία και στις αξίες, και στο διαφορετικό, αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που την ανέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πριν από ένα μήνα περίπου, το ζεύγος Νίκης και Νίκου Κουτσιανά, ανακοίνωσε στο Παλλάς, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας Apigea η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των ιδιόκτητων καλλιεργειών και το μότο που θα κυριαρχήσει στην νέα εταιρεία είναι «έρρωσο και ευδαιμόνει».

Στην ομιλία τους εκείνο το βράδυ, τόσο η κυρία Νίκη Κουτσιανά όσο και ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, μίλησαν με θερμά λόγια για την Ελλάδα και το ευ επιχειρείν, για την δύναμη των βοτάνων (που δυστυχώς χρησιμοποιούμε μόνο το 4% στην Ελλάδα) και των φυτών για την ηθική στην επιχειρηματικότητα, για τους βοτανικούς κήπους που ετοιμάζει η Apivita σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Κουτσιανάς, υπογράμμισε πως αυτή την στιγμή η Apivita υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 16 εκατ. ευρώ σε 23 χώρες εξαγωγές και συνεργάζεται με 74 συνδεδεμένα πανεπιστήμια!

Διαβάστε ακόμη:

Apivita: Το φλερτ με τη L'Oreal, η νέα εταιρεία Apigea & οι επενδύσεις των 16 εκατ. ευρώ