ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δέσμευση για την κάλυψη των ασθενών του Ιατρείου Ελληνικού

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Υγείας θα καλύπτει δωρεάν κάθε ανασφάλιστο ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που χρήζει άμεσης νοσηλείας, εξασφάλισαν από το υπουργείο Υγείας, οι υπεύθυνοι του Ιατρείου, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους προχθές Τρίτη με συνεργάτες του υπουργού Υγείας αλλά και με τον ίδιο τον κ. Α. Γεωργιάδη, για λίγα λεπτά.
Δέσμευση για την κάλυψη των ασθενών του Ιατρείου Ελληνικού

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Υγείας θα καλύπτει δωρεάν κάθε ανασφάλιστο ασθενή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που χρήζει άμεσης νοσηλείας, εξασφάλισαν από το υπουργείο Υγείας, οι υπεύθυνοι του Ιατρείου, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους προχθές Τρίτη με συνεργάτες του υπουργού Υγείας αλλά και με τον ίδιο τον κ. Α. Γεωργιάδη, για λίγα λεπτά.


Οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου, έθεσαν το ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών και της πρόσβασής τους στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς σε ερώτηση τους εάν στο νέο σύστημα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΕΔΥ) προβλέπεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών, η απάντηση ήταν αρνητική.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η περίπτωση ενός καρκινοπαθή που πρέπει να ολοκληρώσει την θεραπεία του και ήδη έχει χρεωθεί ένα μεγάλο ποσό από το Νοσοκομείο και οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας διαβεβαίωσαν τους γιατρούς του ΜΚΙΕ ότι θα επιληφθούν σχετικά για αυτή την περίπτωση.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου:


- Το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε πως θα καλύπτεται δωρεάν κάθε ανασφάλιστος ασθενής του Ιατρείου που χρήζει άμεσης νοσηλείας.


- Οι γιατροί του ΜΚΙΕ πρότειναν τη σύσταση επιτροπής, ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις της έλλειψης συστηματικής ιατρικής φροντίδας σε χρόνιους ασθενείς όπως διαβητικούς κλπ. σε κοινωνικό, ιατρικό αλλά και οικονομικό επίπεδο για την χώρα.


-Συζητήθηκε το θέμα ασθενειών όπως ηπατίτιδα Β, Σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λπ καθώς και της δυνατότητας κάλυψης της φαρμακευτικής αγωγής αυτών των ασθενών και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.


-Υπήρξε διαβεβαίωση για συνέχιση της ροής φαρμάκων προς την ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία, που περιθάλπει εθελοντικά ανασφάλιστους πολίτες.


Στο τέλος οι συνεργάτες του Υπουργού Υγείας ζήτησαν από το ΜΚΙΕ να ετοιμάσει μια μελέτη για την υλοποίηση της πρόσβασης των ανασφάλιστων ασθενών στην δωρεάν δημόσια υγεία. « Η πρόταση αυτή, αναφέρει το ΜΚΙΕ, όσο και δελεαστική να είναι για εμάς, και να προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε (έχουμε ήδη κάνει προτάσεις για τους ανασφάλιστους πολίτες από τον Μάρτιο του 2013) ουσιαστικά αποτελεί ουτοπία να ζητείται από ένα Κοινωνικό Ιατρείο, ακόμα και εάν αυτό έχει 230 εθελοντές. Το κοινωνικό ιατρείο αυτό που μπορεί να κάνει, πέρα από την πρωτοβάθμια εθελοντική φροντίδα, είναι να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις ευθύνες, και να προτείνει λύσεις. Οι μελέτες αυτές θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ πριν ξεκινήσουν οι περικοπές. Η πορεία χωρίς σχέδιο αποτελεί πορεία στα “τυφλά” με μόνη μέριμνα την μείωση των δαπανών και χωρίς καμία συναίσθηση του κόστους που έχουν οι μειώσεις σε ανθρώπινες ζωές».


Κλείνοντας την συνάντηση, οι γιατροί του ΜΚΙΕ τόνισαν με αφορμή τις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδα ότι «πολιτικά παιχνίδια δεν παίζουμε και ούτε πρόκειται να παίξουμε, όλα όσα καταγγέλλουμε είναι πλήρως τεκμηριωμένα και θα συνεχίσουμε να τα παρουσιάζουμε στην κοινωνία.


Για άλλη μια φορά θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου Υγείας στο δράμα που βιώνουν ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και οι οποίοι δεν γίνεται να τους αντιμετωπίζει περιπτωσιολογικά. Αντιθέτως θα πρέπει να ανοίξει όλο το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να σωθούν ζωές.


Ξεπερνάει κάθε λογική το να αγνοείς, ως Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανασφάλιστους πολίτες που έχουν μια λιγότερο σοβαρή πάθηση και μετά από λίγο καιρό να αναγκάζεσαι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα υγείας του που έχει επιδεινωθεί δραματικά και άρα θα κληθείς να πληρώσεις, ως κράτος, πολύ περισσότερα χρήματα, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να πάρεις τα χρήματα αυτά από ανθρώπους που είναι ήδη εξαθλιωμένοι. Άρα η όποια αποσπασματική προσέγγιση γίνεται αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι θα χαθούν ζωές συνανθρώπων μας, ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς να το δει κάποιος τότε είναι προς το συμφέρον του προϋπολογισμού του κράτους να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι (γιατί εκεί μας έχουν φτάσει, να αναλογιζόμαστε εάν αξίζει να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή ή όχι).


Είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας να δώσει άμεση λύση στο δράμα που βιώνουν πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας».