ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο στόχαστρο του Άδωνι και τα δωρεάν βιβλία των μαθητών στα δημόσια σχολεία

Τα χαράτσια στην υγεία μπαίνουν για να μάθει ο κόσμος ότι η υγεία δεν είναι τσάμπα, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προφανώς ως βιβλιοπώλης και ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές του, έβαλε στο στόχο και τα βιβλία των μαθητών στα δημόσια σχολεία.
Στο στόχαστρο του Άδωνι και τα δωρεάν βιβλία των μαθητών στα δημόσια σχολεία

Τα χαράτσια στην υγεία μπαίνουν για να μάθει ο κόσμος ότι ηυγεία δεν είναι τσάμπα, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οοποίος προφανώς ως βιβλιοπώλης και ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές του, έβαλε στοστόχο και τα βιβλία των μαθητών στα δημόσια σχολεία.


Ο υπουργός Υγείας, ή “δίνει” κι άλλες ιδέες στην κυβέρνησηκαι στην τρόικα για την επιβολή νέων μέτρων ή έχει αναλάβει να προετοιμάσει τοέδαφος για τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των βιβλίων στα παιδιά.


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ξεσπάθωσε και πάλι, απαντώντας γιατο 25ευρο και το χαράτσι του 1 ευρώ στις συνταγές των φαρμάκων, στην επίκαιρηερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου σχετικά με τη λήψη μέτρωνπροστασίας της υγείας των πολιτών από το Κράτος.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα :

“Ποιος σας είπε ότι στόχος των μέτρων αυτών ήταν η είσπραξη;Σας είπα προηγουμένως ότι χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ηΓερμανία, η Γαλλία, χώρες δηλαδή με ανθηρότατες οικονομίες που έχουν μεγάλαπρωτογενή πλεονάσματα κατ’ αναλογίαν του ενός δισεκατομμυρίου του δικού μας το2013, έχουν παρόμοια μέτρα. Έχουν και συμμετοχή του ασθενούς στην ημερήσιανοσηλεία, όπως ήταν το 25ευρω, έχουν και συμμετοχή του ασθενούς στα φάρμακα στησυνταγή.


Αυτά τα μέτρα μπαίνουν για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ωςέλεγχος παραδείγματός χάριν των συνταγών. Αν πληρώνεις 1 ευρώ ανά συνταγή, δενθα πηγαίνεις να γράφεις φάρμακα για ψύλλου πήδημα, άρα θα μειωθούν οι συνταγές.


Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδεολογική μας διαφορά, όπουπροφανώς θα διαφωνήσουμε. Αυτή ήταν η διαφωνία μας με το ΠΑΣΟΚ και έτσι φτάσαμεστην απόσυρση του μέτρου των εικοσιπέντε ευρώ και στη θέσπιση των πέντε λεπτών,δηλαδή ενός φόρου ως δημοσιονομικού ισοδυνάμου.


Η ιδέα που επικράτησε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάνταχρόνια ότι δημόσιο σημαίνει τσάμπα είναι καταστροφική. Πρέπει να την αλλάξουμεόσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό οδήγησε στην απαξίωση του δημοσίου, η αίσθησηότι αφού είναι δημόσιο, πρέπει να είναι και τσάμπα. Δεν είναι έτσι και δενείναι πουθενά στον κόσμο έτσι.


Σας δίνω ένα παράδειγμα έξω από την υγεία για να τοκαταλάβετε. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δίνει τσάμπα τα βιβλία στουςμαθητές στα σχολεία, για να τα βλέπουμε στο τέλος κάθε έτους να τα καίνε,επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά κοστίζουν λεφτά και ότι για αυτά τα λεφτάκάποιοι έχουν δανειστεί και από κάποιους έχουν κοπεί συντάξεις.


Άρα, τα μέτρα αυτά –για να το κλείσω- δεν έχουν ως στόχο τηνείσπραξη των 110 εκατομμυρίων. Δεν λείπουν από το σύστημα 110 εκατομμύρια.Λείπουν απείρως περισσότερα. Αυτά που λείπουν από το σύστημα -που είναιδισεκατομμύρια- τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, τιμώντας και το άρθρο τουΣυντάγματος που αναφέρατε. Πέρυσι –ας πούμε- επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσε ναπληρώσει περίπου 900 εκατομμύρια στα δημόσια νοσοκομεία και άρα θα έπρεπε ταδημόσια νοσοκομεία να κλείσουν, ήρθε δια του Προϋπολογισμού το ελληνικό δημόσιοκαι έδωσε 900 εκατομμύρια παραπάνω».