ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το νομοσχέδιο της σύγκρουσης και ο προβληματισμός των γιατρών της ΝΔ

Ανεξάρτητα εάν τονομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ψηφισθεί από τους βουλευτές καιγίνει τελικά νόμος του κράτους (που είναι το πιο πιθανό) αυτό που θα θυμούνταιγια πολύ καιρό οι πολίτες και όλοι οι υγειονομικοί φορείς, είναι η τεράστιαφασαρία και σύγκρουση που δημιούργησε μεταξύ ιατρικής κοινότητας και πολιτικώνκομμάτων.
Το νομοσχέδιο της σύγκρουσης και ο προβληματισμός των γιατρών της ΝΔ

Ανεξάρτητα εάν τονομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ψηφισθεί από τους βουλευτές καιγίνει τελικά νόμος του κράτους (που είναι το πιο πιθανό) αυτό που θα θυμούνταιγια πολύ καιρό οι πολίτες και όλοι οι υγειονομικοί φορείς, είναι η τεράστιαφασαρία και σύγκρουση που δημιούργησε μεταξύ ιατρικής κοινότητας και πολιτικώνκομμάτων.

Και βεβαίως μπορεί ναπείτε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν υλοποιήθηκε στην χώρα μας χωρίς αναβρασμό καισυγκρούσεις, ωστόσο δεν είναι δυνατόν, όλοι οι γιατροί και ακόμη αυτοί πουείναι βουλευτές (!), να μην θέλουν το… καλό τους! Εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις,δεν υπάρχει αυτή την στιγμή γιατρός, είτε του ΕΟΠΥΥ, είτε συμβεβλημένος, είτενοσοκομειακός, είτε ιδιώτης, είτε με θεσμική ιδιότητα, που να έχει αποδεχθεί τονομοσχέδιο για την ΠΦΥ (ΠΕΔΥ) και το νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Σχεδόν ομόφωνα όλη η ιατρική κοινότητα ζητάτην απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο όπως τονίζουν φέρνει κατεδάφιση και όχιπραγματική περίθαλψη στην χώρα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως,είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι γιατροί που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία,πνέουν μένεα κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και μάλιστα για τον λόγοαυτό απόψε το βράδυ (Πέμπτη) θα συναντηθούν στην Συγγρού στα γραφεία της Ν.Δημοκρατίας για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σήμερα επίσης, ουπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσεις τις αλλαγές που θα εισάγει στονομοσχέδιο, μετά από μία πολύ εκρηκτική διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή ΚοινωνικώνΥποθέσεων, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των υγειονομικών φορέων.

Χθες κατά τηνδιάρκεια της συζήτησης πάντως, η οργή και οι κόντρες μεταξύ υπουργού Υγείας, γιατρώνκαι εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων περίσσεψαν. Την παράσταση έκλεψε ο διάλογοςμεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, με τον δεύτερονα αποκαλεί τον υπουργό Ηρόστρατο (παροιμιώδης εμπρηστής από την Έφεσο το 356πΧ που προκειμένου να μείνει στην ιστορία πυρπόλησε τον ναό της Αρτέμιδος) και τον πρώτο να λέει ότι ο πρόεδρος των νοσοκομειακώνγιατρών είναι «κωλοτούμπας».

Αλλά και ο εισηγητήςτου ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για μετάλλαξη του συστήματος«..από ΕΣΥ, σε ΕΣΥ πληρώνεις…».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος του νομοθετήματοςείναι πρωτίστως η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας καιδευτερευόντως επιχειρείται μία συνολικότερη αναδιάρθρωσης στη λογική τηςσυρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών.

Για το ότι το νομοσχέδιοπερικλείει περισσότερα άρθρα για την διαθεσιμότητα παρά για μία πραγματική μεταρρύθμιση όμως, μιλάνε και άλλοιγιατροί και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων όπως και η πρόεδρος του Ιατρικού ΣυλλόγουΠειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στον διάλογο για τηνΜεταρρύθμιση κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τονομοσχέδιο μιλάει περισσότερο για απολύσεις και αυτοαπολύσεις και λιγότερο γιαμεταρρύθμιση, πράγμα που είναι ανήθικο. Μόνο αυτό ενδιαφέρει τον υπουργό Υγείαςκαι όχι η υγεία και περίθαλψη των πολιτών, τονίζει η κυρία Ανεμοδουρά, η οποία προσθέτει ότι δεν μπορούμε να έχουμευγεία με λιγότερους λειτουργούς.Επίσης η πρόεδρος του ΙΣΠ κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η οποία μπορεί να επιφέρει κυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν σε μία εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα να κλείσουν βιβλία και να αλλάξουν εργασιακές σχέσεις οι γιατροί, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να το κάνει αυτό» σχολιάζει.

Απευθύνει δε για ακόμη μία φορά έκκληση, νααναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός προκειμένου να δοθεί μία λύση άνωθεν για τοεπίμαχο νομοσχέδιο.


Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πότε θα κάνουν δήλωση για το ΕΣΥ, πότε κλείνουν τα ιατρεία τους


ΙΣΠ: Να αποσυρθεί το ν/σ της Task Force για την Πρωτοβάθμια

Αντίστροφη μέτρηση για απολύσεις γιατρών, ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ

Οι σπαρταριστοί διάλογοι Άδωνι – Βαρνάβα στη Βουλή