ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαγνωστικά Κέντρα: σφοδρή αντίδραση κατά ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίδραση του κλάδου των Διαγνωστικών Κέντρωνπροκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που ζητά εξορθολογισμό από όλους τους παρόχουςυγείας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα δύο εισπρακτικά μέτρα rebate και clawback.
Διαγνωστικά Κέντρα: σφοδρή αντίδραση κατά ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίδραση του κλάδου των Διαγνωστικών Κέντρωνπροκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που ζητά εξορθολογισμό από όλους τους παρόχουςυγείας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα δύο εισπρακτικά μέτρα rebate και clawback.

«Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να ζητά περικοπέςαπό τους συμβεβλημένους παρόχους και να μην τακτοποιεί πρώτα τα του οίκου του»σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, προσθέτοντας:

«Όταν μια χώρα βρίσκεται σε τόσοκρίσιμη οικονομική κατάσταση εξ’ αιτίας κυρίως της ανικανότητας, της αδιαφορίαςκαι της διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού της και όταν επιπλέον απλές καιαυτονόητες ενέργειες για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση των δαπανών τουΟργανισμού έχουν πλειστάκις υποδειχθεί, τουλάχιστον από τον Πανελλήνιος ΣύνδεσμοςΙατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, στις Διοικήσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαχρονικά χωρίςνα λαμβάνεται κανένα μέτρο, είναι προκλητικό προσβλητικό και θρασύτατο τοΔελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιρρίπτοντας τις τεράστιες δικές τουευθύνες στους παρόχους και απειλώντας ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή τωναυθαίρετων, αυταρχικών, παράνομων και αντισυνταγματικών μέτρων του rebate και clawback στους εργαστηριακούς ιατρούς και ταδιαγνωστικά κέντρα, τα οποία με αυτές τις πρακτικές οδηγούνται με μαθηματικήακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και τον αφανισμό. Αποτελεί δε έσχιστολαϊκισμό η σύνδεση του rebate και του claw back με την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Του θυμίζουμε για να το ακούσει όλη η ΕΛΛΑΔΑ ότι:

α) Τα Διαγνωστικά Κέντρα δενπροσδιορίζουν ούτε τον όγκο των παρακλινικών εξετάσεων αλλά ούτε και το είδος αυτών, απ’εναντίας είναι υποχρεωμένα να τις εκτελούν γιατί

διαφορετικά θα έχουν διοικητικές,αστικές και ποινικές ευθύνες

β) Τα Διαγνωστικά Κέντρα από τη φύσητου διαγνωστικού έργου που παρέχουν, δαπανούν μεγάλα ποσά σε αναλώσιμα υλικά για τηδιενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων που εκτελούν, με συνέπεια για κάθεεξέταση που δεν πληρώνονται, να χρεώνονται τουλάχιστον για το αντίστοιχο ποσό που κοστίζουν ταυλικά αυτά, αφήνοντας στην άκρη τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα».

Και καταλήγει ο Σύνδεσμος: «Αν το πρώτο μέλημα του Προέδρουτου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου, είναι η διασφάλιση των υπηρεσιώνυγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού με ποιότητα και αξιοπρέπεια τότεστους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας έχει ήδη βρει την ιδανική λύση. Αρκείνα σταματήσει η υποχρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η Διοικητική ανικανότητα και ηελεγκτική ανεπάρκεια που υπάρχει στον πολύπαθο Οργανισμό. Καλό θα ήταν επίσηςνα περικόψει τις εξωφρενικές διοικητικές και λοιπές λειτουργικές του δαπάνες,οι οποίες δεν συνάδουν με την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, ηπεριστολή των οποίων, θα απελευθέρωνε πολύτιμους για την υγεία των ασφαλισμένωντου Οργανισμού που διοικεί, πόρους που θα κατευθύνονταν στο πραγματικό τουέργο, δηλαδή την υγεία των ασφαλισμένων του».