ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τέλος στο επικίνδυνο μοντέλο του ενός προμηθευτή για τα νοσοκομεία

Αφού μπήκαν σε κίνδυνο οι θεραπείες καρκινοπαθών, ο υπουργόςΥγείας φοβήθηκε ότι θα σκάσει άλλη μια «βόμβα» στα χέρια του.

Τέλος στο επικίνδυνο μοντέλο του ενός προμηθευτή για τα νοσοκομεία

Αφού μπήκαν σε κίνδυνο οι θεραπείες καρκινοπαθών, ο υπουργόςΥγείας φοβήθηκε ότι θα σκάσει άλλη μια «βόμβα» στα χέρια του.

Το κατά γενική ομολογία επικίνδυνο μοντέλο τους ενόςπρομηθευτή φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, που είχε φέρει ο πρώην υπουργόςΥγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να διορθώσει η ηγεσία του υπουργείουΥγείας, μετά από πολλούς μήνες αδράνειας.

Ο νέος τρόπος προμήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας μεφάρμακα προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει πλέον ένας μόνο μειοδότης, αλλά θασυνάπτεται «συμφωνία πλαίσιο» με τρεις μειοδότες. Δηλαδή, θα αναδεικνύονταιμέσω διαγωνισμού οι τρεις φθηνότεροι προμηθευτές, με τον πρώτο να προμηθεύει το50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκων, τον δεύτερο το 30% και τον τρίτο το 20%.

Έτσι, θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που είχανδημιουργηθεί από τη μονοπωλιακή ομηρία των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία είχεως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις αναγκαίων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες του προηγούμενουέτους, ξένη φαρμακοβιομηχανία που είχε κερδίσει αντίστοιχο διαγωνισμό για τηνπρομήθεια αντιεμετικού σκευάσματος, απαραίτητου σε χημειοθεραπείεςκαρκινοπαθών, είχε παραδεχτεί εγγράφως ότι αδυνατεί να καλύψει τα νοσοκομείαόλης της Ελλάδας.

Επιπλέον, τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας είχανξεμείνει από τη φαρμακευτική ουσία ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τηνελάττωση των γαστρικών εκκρίσεων οξέως, πάλι λόγω αδυναμίας του προμηθευτή νακαλύψει τις απαιτούμενες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καταφεύγουν σε«πατέντες» της τελευταίας στιγμής για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τωνασθενών.

Με το νέο μοντέλο των τριών προμηθευτών διασφαλίζεται ότι ανστη μία από τις τρεις φαρμακευτικές που μειοδοτήσουν προκύψει πρόβλημα, θαυπάρχουν οι άλλοι δύο ενεργοί προμηθευτές της δραστικής ουσίας.

Το μοντέλο που διατηρούσε σε ισχύ μέχρι σήμερα ο υπουργόςΥγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επιβληθεί επί ημερών Ανδρέα Λοβέρδου. Τομοναδικό κριτήριο ήταν η προσφορά χαμηλότερης τιμής, χωρίς ποιοτική αξιολόγηση,με αποτέλεσμα ξένες φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν με πολύ χαμηλά κόστη (καιαμφίβολες συνθήκες παραγωγής) σε τρίτες χώρες, να έχουν σαρώσει στουςδιαγωνισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρά το γεγονός ότι και τότε πολλοί είχαν προειδοποιήσει γιατους ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με επαπειλούμενες ελλείψειςκαι αλλαγή θεραπείας των ασθενών, ο κ. Λοβέρδος προχώρησε στο μοντέλο του ενόςπρομηθευτή.

Όμως, και ο κ. Γεωργιάδης έμοιαζε να κωφεύει στις ερωτήσειςπου κατέθεταν βουλευτές για το θέμα, μέχρι που -σύμφωνα με πληροφορίες- είδεπως το πρόβλημα γιγαντώνεται και αποφάσισε να ξηλώσει την επικίνδυνη επιλογήΛοβέρδου, για να μην σκάσει μία ακόμα «βόμβα» στα χέρια του.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στη δημόσια υγεία από την πολιτική Γεωργιάδη





Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα εξαιτίας αδυναμίας προμηθευτή




Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία