ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε έξι μήνες το γκρέμισμα στην υγεία- σήμερα η ψήφιση του σ/ν

Σε έξι μήνες αναμένονται οι μεγάλες αλλαγές από το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίοψηφίζεται σήμερα εν μέσω σφοδρώντιδράσεων στην Ολομέλεια της Βουλής και μεφόντο μία τεράστια Πανυγειονομική Απεργιακή Κινητοποίηση.
Σε έξι μήνες το γκρέμισμα στην υγεία- σήμερα η ψήφιση του σ/ν

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίοψηφίζεται σήμερα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Ολομέλεια της Βουλής και μεφόντο μία τεράστια Πανυγειονομική Απεργιακή Κινητοποίηση, δεν πρόκειται ναφέρει κάποια συνταρακτική αλλαγή άμεσα, όσο και εάν φωνάζουν όλες οι πλευρές, γιατροίκαι πολιτικά κόμματα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα ο πρωταγωνιστήςτου που το υπογράφει, ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωρίζουν καλά πως οι μεταρρυθμίσειςγια να μην πονέσουν χρειάζονται χρόνο προκειμένου να γίνουν αποδεκτές. Έτσι καιτο νομοσχέδιο αυτό της σύγκρουσης και της αντίδρασης που συγκέντρωσε τόσαπύρινα βέλη επάνω του, είναι καλά σχεδιασμένο ώστε να μην εφαρμοστεί αμέσως καισίγουρα οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν αργότερα.

Συγκεκριμένα, θαέρθουν σε έξι μήνες από σήμερα, με τον χωροταξικό σχεδιασμό των δομών της ΠΦΥ,των Κέντρων Υγείας και των Πολυιατρείων. Και μπορεί το διακύβευμα του νομοσχεδίου αυτούνα είναι η διαθεσιμότητα, ωστόσο η πραγματική λαίλαπα της κινητικότητας, θα έρθειακριβώς από τον χωροταξικό αυτό σχεδιασμό που αναφέραμε παραπάνω. Διότι οσχεδιασμός θα φέρει την αξιολόγηση των δομών, η οποία αναγκαστικά, θα θέσει το θέμα τουεπιπλέον προσωπικού που εργάζονται στις Μονάδες. Και φυσικά ότι περισσεύει- όσοκαι αν ακούγεται οδυνηρό και σκληρό- θα κόβεται.

Εξάλλου η τρόικα γνώριζε πολύ καλά που απευθυνόταν όταν μιλούσε για διαθεσιμότητα, Απευθυνόταν σεδύο υπουργούς – τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουνενστερινστεί απόλυτα το δόγμα των πολύσεων. Έτσι από τις 12.500 διαθεσιμότητεςπου ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείαςυποσχέθηκε να φέρει στο πιάτο τις 8.500 που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ και είναιτόσο γιατροί όσο και υγειονομικό προσωπικό.

Μεγάλες αλλαγές όμως σηματοδοτεί και ο νέος ρόλος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βλέπει το μέλλον του εντελώς διαφορετικό και συρρικνωμένο, από έναν μεγάλο ασφαλιστικό Οργανισμό, να μετατρέπεται σε αγοραστή με μειωμένο προυπολογισμό και πριονισμένα πόδια. Επιπλέον, με τόσο μεγάλη ανεργία θα χάνει όπως είναι φυσικό, και τις ασφαλισττικές εισφορές των ασφαλισμένων. Επομένως δημιουργούνται εύλογα μεγάλα ερωτηματικά, κατά πόσο θα μπορεί να σταθεί οικονομικά ισχυρός μελλοντικά.

Αναφορικά με την τύχη του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει καμίααμφιβολία ότι θα ψηφιστεί σήμερα. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ που έκανε τασχετικά νάζια χθες, όταν ανακοίνωσε ότι "θα πρέπει να το ψηφίσει μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά θα το καταψηφίσει σε άρθρα που αφορούν την ουσία της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας", θα σκύψει το κεφάλι, πιστός στο ρόλο του κυβερνητικούεταίρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του τόσο για πολιτικούς, κοινωνικούςλόγους , όσο και για να σώσει την αξιοπρέπειά του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θαζητήσει το μεσημέρι ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης
Πανυγειονομική απεργία σήμερα για το ν/σ των απολύσεων

«Θεατρικό μονόπρακτο» από τον Α. Γεωργιάδη στη Bουλή

Κόλαφος για τον Άδωνι η έκθεση της ΟΚΕ επί του ν/σ των απολύσεων

Όλο το σ/ν για το ΠΕΔΥ, την αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και την κινητικότητα