ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κλινικές: ο Άδωνις και ο ΕΟΠΥΥ εκθέτουν τον Σαμαρά

Ένας από τους πιο υγιείς κλάδους της οικονομίας καιεπιχειρηματικότητας, βρίσκεται στο έλεος του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείουΥγείας, αντιμέτωπος με έναν ακατανόητο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος μόνοανάπτυξη δεν φέρνει και εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Κλινικές: ο Άδωνις και ο ΕΟΠΥΥ εκθέτουν τον Σαμαρά

Ένας από τους πιο υγιείς κλάδους της οικονομίας καιεπιχειρηματικότητας, βρίσκεται στο έλεος του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείουΥγείας, αντιμέτωπος με έναν ακατανόητο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος μόνοανάπτυξη δεν φέρνει και εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές ,κλάδος που προσφέρει θέσεις εργασίαςσε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και επενδύει, βρίσκεταιαντιμέτωπος με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των μεγάλων οφειλών τουΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 15% με 20% απότα ληξιπρόθεσμα χρέη (2007-τέλος Σεπτεμβρίου 2011), έχει αποπληρωθεί. Το θέμα όμωςγίνεται ακόμη πιο σοβαρό, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ουπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο ΕΟΠΥΥ καταπατούν την συμφωνία που έχουν πραγματοποιήσει με τονπρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ζητήσει, να έχουν αποπληρωθούν οιληξιπρόθεσμες οφειλές προς όλους τους παρόχους υγείας, μέχρι το τέλος τουΙανουαρίου του 2014.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στα πηγαδάκια μεταξύ τους οιεπιχειρηματίες του κλάδου μιλώντας για το πρόβλημα, τονίζουν ότι το περίφημοπλεόνασμα για το οποίο τόσο κόπτεται η κυβέρνηση αποτελεί απλά «μία ευγενικήχορηγία των παρόχων υγείας».

Για να πάρουμε μία γεύση από τα περίφημα ληξιπρόθεσμα, όπως είπαμεπαραπάνω ,έχει αποπληρωθεί μόνο το 15% με 20%, την ώρα που το ποσό αγγίζει τα535 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2012 εκκρεμεί το 10% από τις πληρωμές, ενώ γιατο 2013 οι κλινικές έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούλιο το 90%. Την ίδια ώρα ωστόσο,και ενώ μιλάμε για ληξιπρόθεσμα, φαίνεται ότι δημιουργείται μία νέα γενιάληξιπροθέσμων, καθώς από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥανέρχονται σε 330 εκατ.ευρώ.

Βεβαίως θα πείτε ότι έχουν αναλάβει την δουλειά τωνενταλμάτων οι ελεγκτικές εταιρείες, ωστόσο και εδώ το πρόβλημα είναι σοβαρό,εξαιτίας των υπέρογκων ποσών αλλά και της προκαταβολής που ζητούν, λειτουργώνταςτελικά ως καρτέλ, όπως καταγγέλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τηνπερασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του κλάδου της ΠανελλήνιαςΈνωσης Ιδιωτικών Κλινικών, ζήτησε αναθεώρηση των συμβάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ όμως βρήκετοίχο απέναντί του, καθώς οιεπιχειρηματίες απλά απάντησαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία νέασύμβαση, παρά μόνο εάν πληρωθούν. Να σημειωθεί ότι από τριετείς που ήταν οισυμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών, πλέον γίνονται διετούς διάρκειας , ενώ στοεξής, η διοίκηση του Οργανισμού θα καλείκάθε έξι μήνες τον κάθε πάροχο ξεχωριστά για να συμβάλλεται μαζί του. Με αυτόντον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο του ΠΕΔΥ θα αγοράζει απότον κάθε πάροχο και από την κάθε επιχείρησηξεχωριστά τις υπηρεσίες που θέλει, όταν θέλει. Θα λειτουργεί δηλαδή σαν μίαασφαλιστική εταιρεία.

Όπως φαίνεται ενκατακλείδι, η περίφημη μεταρρύθμιση για την οποία γίνεται τόσος λόγος και γιατην οποία είναι περήφανος ο κ. Γεωργιάδης μέσα από το νομοσχέδιό του, μόνο προβλήματα καιερωτηματικά δημιουργεί, και να φανταστείτε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.