ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το Φθινόπωρο;

Στοιχεία από τον «Ευαγγελισμό» φανερώνουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας.
Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το Φθινόπωρο;

Στοιχεία από τον «Ευαγγελισμό» φανερώνουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας.

Τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα κατήγγειλαν με δημοσιεύματά τους τα κορυφαία έντυπα «The Lancet» και «Independent» στηλιτεύοντας παράλληλα τη σιωπή τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.Τα στοιχεία σοκάρουν: ένα εκατομμύριο Έλληνες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση των κρουσμάτων του AIDS, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία, που μας γυρνούν 40 χρόνια πριν.

Πριν φτάσει όμως η τραγική αυτή κατάσταση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για την κατηφόρα που έχει πάρει η δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, όμως, αρεσκόταν κατά πολλούς στα συγχαρητήρια της Task Force ή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον επιστημονικής παρατήρησης το «πείραμα» που συντελείται στην Ελλάδα, σε βάρος του ελληνικού λαού.Των ξένων δημοσιευμάτων, είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση αποκαλυπτικών στοιχείων για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, τον «Ευαγγελισμό».

Ο διευθυντής Καρδιολογίας και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Ηλίας Σιώρας, εξήγησε στο newsbomb.gr τη διάσταση αυτών των στοιχείων για το δραματικό τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της πετσοκομμένης χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.Οι τραγικές καταστάσεις που ζουν οι ασθενείς και κύρια οι ανασφάλιστοι, όμως και οι «απερίγραπτες» συνθήκες μέσα στις οποίες οι γιατροί καλούνται να επιτελέσουν το ιατρικό τους λειτούργημα, καταδεικνύουν ότι «τα χειρότερα είναι ήδη εδώ» και ότι στο μέλλον το πρόβλημα θα οξυνθεί. Το πρόσφατο «λουκέτο» στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ ήδη έχει δείξει από την προσέλευση σε εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα ότι σαφέστατα υπάρχει επιδείνωση.Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον «Ευαγγελισμό» στα επείγοντα, τα εξωτερικά και τα τακτικά ιατρεία. Οι περισσότεροι από αυτούς πηγαίνουν για απλές εξετάσεις και όχι για δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη, ενώ ειδικά τα επείγοντα αποτελούν μια εύκολη λύση προσέγγισης των ασθενών στην περίθαλψη.

Ενδεικτικό αυτού είναι επίσης ότι ένα 20% φτάνει στον «Ευαγγελισμό» με το ΕΚΑΒ, άρα η τεράστια πλειοψηφία των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχει ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αποτελεί δε ατράνταχτο στοιχείο για την κατάσταση που επικρατούσε, όταν υπήρχαν ψήγματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επιτείνει την ανησυχία για το τι θα συμβεί στο μέλλον μετά το προσωρινό κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ.Ανάμεσα στις χιλιάδες κόσμου που φτάνουν στον Ευαγγελισμό, υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι, που βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι δεν έχουν ασφάλιση και το ομολογούν μυστικά στους γιατρούς, είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί φοβούνται μην χρεωθούν ποσά που δεν μπορούν να αντέξουν για το κόστος της περίθαλψής τους.Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η μειωμένη δυνατότητα συνταγογράφησης, η οποία σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο όγκο και την εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων, ανοίγει το δρόμο ακόμα και για επιθέσεις προς τους υγειονομικούς. Μέσα στο αδιέξοδό τους κάποιοι λίγοι ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό, στα τακτικά ιατρεία, στα επείγοντα, στις κλινικές, θεωρώντας τους υγειονομικούς υπεύθυνους, αντί να στραφούν κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας.

Ο καταγεγραμμένος όγκος των ασθενών που φτάνουν στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» κατά τις εφημερίες είναι 115-120 χιλιάδες κατ' έτος. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και ένα 20% επιπλέον περιστατικών που δεν καταγράφεται. Μέρος αυτού του ποσοστού αφορά ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν δίνουν τα στοιχεία τους για να αποφύγουν την πληρωμή. Ένα δεύτερο μέρος δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να το καταγράψουν λόγω φόρτου εργασίας, ενώ ένα τρίτο δεν αξιολογείται ως άξιο καταγραφής.Παράλληλα, τα μικρότερα, όπως και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αδυνατούν να διεκπεραιώσουν μέσης βαρύτητας περιστατικά, γι' αυτό και τα διακομίζουν στα μεγάλα, όπως ο «Ευαγγελισμός».

Καθώς έχουν κλείσει 20 μικρότερα νοσοκομεία και τα υπόλοιπα υποβαθμίζονται συνεχώς με την υποστελέχωση, χάνεται η εμπιστοσύνη των ασθενών, οι οποίοι προτιμούν τα μεγαλύτερα, ακόμα και αν χρειάζεται να περιμένουν έως και 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν.Το μεγάλο πρόβλημα όμως των δημόσιων νοσοκομείων είναι η μείωση του προϋπολογισμού τους. Ο προϋπολογισμός του «Ευαγγελισμού» για λειτουργικά έξοδα, δηλαδή για υλικά και φάρμακα, ήταν πριν από τέσσερα χρόνια 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στα 156, το 2013 καταβαραθρώθηκε στα 96 και το 2014 έχει υποστεί επιπλέον μείωση της τάξεως του 16%, δηλαδή γύρω στα 80 εκατ. ευρώ. Και αν πέρυσι τα χρήματα έφτασαν μέχρι τον Οκτώβρη και το χρηματοδοτικό κενό καλύφθηκε μετά από καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων με έκτακτη επιχορήγηση, τα προβλήματα θα φανούν πολύ νωρίτερα, ίσως πριν ακόμα και από τον Σεπτέμβριο.Το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» αναδεικνύει όλο το προηγούμενο διάστημα τα οξυμένα αυτά προβλήματα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, στην Υγειονομική Περιφέρεια κ.α. Συνεχίζουν να θέτουν τα ζητήματα αιχμής, όπως ο τεράστιος όγκος δουλειάς και οι ελλείψεις προσωπικού για τις οποίες ζητούν να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμων σε όλες τις ειδικότητες, οι λειτουργικές δαπάνες, η περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Όμως, βρίσκουν «τοίχο», καθώς φαίνεται ότι οι εντολές του υπουργείου Υγείας είναι συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν κυρίως με λογιστικούς στόχους και όχι τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία και ο Άδωνις κωφεύει

Ο Άδωνις πετάει από πάνω του τις ευθύνες για το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Μικρότερη στην ευρωζώνη η δημόσια δαπάνη της Ελλάδας για την υγεία

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Οι κάτοικοι Πάρου-Αντίπαρου καταδικάζουν την πολιτική Γεωργιάδη

Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Ελλάδα όπως... Ιράκ

Κίμωλος: 800 ψυχές έμειναν χωρίς γιατρό