ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελπίς: τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ακόμη νοσοκομείο του ΕΣΥ το Ελπίς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε καθεστώς καθημερινών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.
Ελπίς: τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ακόμη νοσοκομείο του ΕΣΥ το Ελπίς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε καθεστώς καθημερινών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Επιπλέον με το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα Επείγοντα. Την ίδια ώρα, 24 κλίνες παραμένουν κλειστές, καθώς αναμένεται ανακαίνιση του νοσηλευτηρίου. Είναι πασιφανές ότι η απουσία πολιτικού σχεδιασμού για την υγεία, δημιουργεί καταστάσεις τραγικές τόσο για τους ασθενείς όσο και για το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μας γυρνούν χρόνια πίσω.

Το σωματείο των εργαζομένων του "Ελπίς", έδωσε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα τον μακρύ κατάλογο της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, ενώ αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική για να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι μετά τις τελευταίες επαφές που είχε με τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής, δεν προκύπτουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα μας, για την στήριξη του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας.«Δεν χωρά καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός.Αγωνιζόμαστε για πλήρη και αποκλειστική Δημόσια Υγεία και διεκδικούμε την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στις δομές του Δημόσιου συστήματος υγείας» τονίζουν.

Αναλυτικά, τα προβλήματα που καταγράφουν οι εργαζόμενοι έχουν ως εξής:

-υποστελέχωση των τμημάτων σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.α, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργάζονται σε διπλοβάρδιες μέσα στο ίδιο 24ωρο, χωρίς ρεπό για επαρκή εβδομαδιαία ανάπαυση (τα συσσωρευμένα ρεπό στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι πάνω από 2000 χωρίς να υπάρχει μέριμνα πότε θα δοθούν), ένας νοσηλευτής να αντιστοιχεί σε 35 ασθενείς, ένας τραυματιοφορέας να καλείται να καλύψει τις ανάγκες για 40 τακτικά χειρουργεία, να τρέχει για την μεταφορά ασθενών για παρακλινικές εξετάσεις, γιατροί, νοσηλευτές, συνοδοί ασθενών να κάνουν τον τραυματιοφορέα και τα επείγοντα περιστατικά να εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση.

Στις Γενικές Εφημερίες τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίσαμε την αθλιότητα των ράντζων ενώ έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον άρρωστο, ιδιαίτερα με το κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ και των δομών ΠΦΥ αυξήθηκε η προσέλευση στα Ιατρεία με αποτέλεσμα να επικρατεί στα επείγοντα συνωστισμός, και μάλιστα την ίδια ώρα που δεν αξιοποιούνται 24 επιπλέον κλίνες αναμένοντας την ανακαίνιση νοσηλευτικού τμήματος του Νοσοκομείου.Τα 40.000 και πλέον περιστατικά ετησίως (2013), εκ των οποίων τα 30.000 είναι επείγοντα, οι χιλιάδες νοσηλευθέντες (10.665) και χειρουργικές επεμβάσεις (3.437), επιβάλλουν την στήριξη του νοσοκομείου με πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων και αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση.

- Η Υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, με την απόλυτη συρρίκνωση και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μειώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια περίπου κάτω από το 50% (από τα 36 εκατ. σήμερα είναι στα 13εκατ.). Τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς το νοσοκομείο αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους (όπως συμβαίνει εξάλλου και στα περισσότερα νοσοκομεία) οδηγούν το Νοσοκομείο σε οικονομική ασφυξία και αδιέξοδο, με αποτέλεσμα κατά χρονικά διαστήματα να αντιμετωπίζουμε βασικές ελλείψεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης των Νοσοκομείων μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και να μη καταρρεύσουν.

- το νέο οργανισμό που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο, παρά τις έγκαιρες προτάσεις Σωματείου-Επιστημονικού Συμβουλίου και την αποδοχή τους από το Δ.Σ του Νοσοκομείου του νέου οργανογράμματος Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο Οργανισμός του Μάιου του 2012 να αμφισβητεί ευθέως και να φαλκιδεύει τον Επιστημονικό ρόλο και χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ». Συγκεκριμένα μειώνονται οι κλίνες, οργανικές θέσεις και τμήματα καταργούνται ή συγχωνεύονται, ακόμα καταργούνται ουσιαστικά και ολόκληρες υποστηρικτικές υπηρεσίες για να δοθούν σε ιδιώτες, υποβαθμίζοντας έτσι το Νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το νέο οργανισμό έκτρωμα είναι ότι δεν προβλέπονται χειρουργεία. Οι εργαζόμενοι ζητούν την αναστολή εφαρμογής του νέου οργανισμού του 2012 και παράλληλα την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος όπως αναφέρθηκε, ο οποίος προέκυψε από συνεργασία όλων των φορέων του Νοσοκομείου.

- τα μειωμένα κονδύλια σε Εφημερίες Γιατρών – Πρόσθετες Αμοιβές Εργαζομένων, κάθε χρόνο οι κρατικές πιστώσεις μειώνονται συνεχώς, υπάρχουν σε εκκρεμότητα από πέρσι απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές εργαζομένων. Το ποσό που υπολείπεται για τις εφημερίες Γιατρών το 2014, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αγγίζει περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για τις άλλες υπηρεσίες, νοσηλευτές, εργαστήρια κλπ. υπολείπεται κατά 45.000€ ετησίως.