ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και διεθνώς από το δημοσίευματης αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και τη δήλωση του υπουργούΥγείας
Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και διεθνώς από το δημοσίευματης αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και τη δήλωση του υπουργούΥγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ότι μόνο στο τελευταίο στάδιο ένας ανασφάλιστοςκαρκινοπαθής μπορεί να έχει πρόσβαση σε δωρεάν νοσηλεία σε νοσοκομείο μέσω τωνΕπειγόντων, μία ακόμα ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας και φανερώνει ταόρια του ανθρώπινου δράματος.


Ο Γιώργος Κωμάκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ιστορία τουμέσω του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, απευθύνοντας μια έκκλησηανθρωπιάς και αξιοπρέπειας προς το υπουργείο Υγείας. Αυτό που ζητάει είναι ηκαρκινοπαθής γυναίκα του να μπορέσει να τελειώσει τη ζωή της με αξιοπρέπεια καισε συνθήκες στις οποίες πρέπει να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι,ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Ο 64χρονος άνδρας είναι πάνω από 8 χρόνια άνεργος. Μέχρι το2011 κατάφερνε με δουλειές του ποδαριού να κολλάει κάποια ένσημα, ώστε ναανανεώνεται η ασφάλιση στο ΙΚΑ, για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Από τότε καιμετά, όμως, και οι δυο τους είναι ανασφάλιστοι.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η σύζυγός του διαγνώστηκε μεκαρκίνο στον πνεύμονα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε μεταστάσεις στουπόλοιπο σώμα.

Έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς του ζευγαριού, που προκαλεί τα όρια τηςανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Κωμάκης, σκεπτόμενος μόνο το πώς θα εξασφαλίσειγια τη σύζυγό του την αναγκαία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάστηκενα υπογράψει –όπως κάθε ανασφάλιστος- υπεύθυνες δηλώσεις στο δημόσιονοσοκομείο, με σκοπό να διαβεβαιώσει το λογιστήριο, ότι θα πληρώσει στο ακέραιοτο κόστος νοσηλείας και τα φάρμακα που χορηγούνται στη γυναίκα του.

Καθώς δεν έχει εισόδημα ούτε περιουσιακά στοιχεία, το χρέοςπερνάει στην εφορία και ακολουθείται η διαδικασία για τους οφειλέτες προς τοκράτος. Υπογράφοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Κωμάκης έπραξε το αυτονόητο για αυτόνχρέος απέναντι στον άνθρωπο που πέρασαν πάνω από 40 χρόνια μαζί, προκειμένου νατου προσφέρει αξιοπρέπεια και ανθρωπιά την ώρα που χαροπαλεύει. Σύντομα τοκράτος θα ξεκινήσει να τον κυνηγάει για να εισπράξει: «Δεν έχω τίποτα στο όνομαμου, κανένα περιουσιακό στοιχείο, τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή;»διερωτάται.


Μιλώντας σε εθελοντή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού ΙατρείουΕλληνικού, ο κ. Κωμάκης λέει: «Είναι ντροπή να λένε σε αφήνω να πεθάνεις στοδρόμο γιατί δεν έχεις ασφάλεια, όταν ο άνθρωπος αυτός είναι καρκινοπαθής».

Από το υπουργείο Υγείας θα ήθελε να ζητήσει «αν όχι γιαόλους τους ανθρώπους, τουλάχιστον για τους καρκινοπαθείς που η αρρώστια είναιτέτοια που δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις, να έχουν την ευαισθησία ναπαράσχουν αυτή τη βοήθεια στους ανθρώπους, για να πάρουν μια παράταση ζωής,είτε είναι λίγες μέρες είτε λίγους μήνες σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να είναιλίγα χρόνια. Αυτό νομίζω είναι ανθρώπινο, αυτό ζητάω, αυτό πρέπει να ζητάεικάθε άνθρωπος για τους συνανθρώπους του ασχέτως αν είναι ασφαλισμένος ήανασφάλιστος».

«Να έχει μια ανθρώπινη αντιμετώπιση στα τελευταία της», λέειμε δακρυσμένα μάτια αναφερόμενος ξανά στη σύζυγό του και ολοκληρώνει με αυτότον τρόπο το μήνυμά του προς την πολιτεία.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τη μεριάτου, ζητάει από το υπουργείο Υγείας «να διευθετήσει αυτό το χρέος και να παύσειεντέλει το κυνήγι προς ΟΛΟΥΣ τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι πάσχοντες απόβαριές ασθένειες ανασφάλιστοι δεν μπορούν να καλύψουν ανάλογα κόστη, πόσωμάλλον ένας μακροχρόνια άνεργος. Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να επιλέγεισυμπεριφορές απάνθρωπες και εξοντωτικές προς τους πολίτες που απλά ατύχησαν καιαρρώστησαν».

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, απαντώντας σήμερα στις επιθέσειςπου δέχτηκε εξαιτίας των δηλώσεών του στην αμερικανική εφημερίδα, αρκέστηκε ναπει ότι με τις μεταρρυθμίσεις του οι ανασφάλιστοι θα έχουν στο μέλλον πρόσβασησε γιατρούς και συνταγογράφηση στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού ΔικτύουΥγείας (ΠΕΔΥ), όχι όμως και φαρμακευτική περίθαλψη καθώς δεν έχουν εξευρεθεί ταχρήματα που θα καλύπτουν τα φάρμακα των ανασφάλιστων πολιτών. Δηλαδή, και πάλιοι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς και άλλοι χρονίως πάσχοντες ή θα πληρώνουν απότην τσέπη τους με χρήματα που προφανώς δεν έχουν ή πάλι θα μένουν να «σβήσουν»αβοήθητοι.

Πηγή:Newsbomb.gr

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του κ. Κωμάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=jCigSxfpSgE

Διαβάστε επίσης:

Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο ΠΕΔΥ & η μεταρρύθμιση του Γεωργιάδη ναυαγεί


Άδωνις: Προεκλογικά «τερτίπια» οι κινητοποιήσεις στα νησιά

Μήνυμα Παπούλια: Προεδρική προτροπή στον Άδωνι

Ελλάδα όπως... Ιράκ

Σε απόγνωση οι καρκινοπαθείς