ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερρίκος Ντυνάν: Μνημόνιο συνεργασίας για οριστική λύση

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν, τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας υπεγράφη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση, στο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και καιρό με το νοσηλευτήριο Ντυνάν και αφορά στο μέλλον του αλλά και στην τύχη των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι από 9-14 μήνες.
Ερρίκος Ντυνάν: Μνημόνιο συνεργασίας για οριστική λύση

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν, τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας υπεγράφη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση, στο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και καιρό με το νοσηλευτήριο Ντυνάν και αφορά στο μέλλον του αλλά και στην τύχη των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι από 9-14 μήνες.

Το πρώτο μέλημα τώρα, όπως δήλωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης μετά την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Γρηγόριος Κωσταράς, είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ, μία τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας που είχε οριστεί για το πρωί της Τετάρτης αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Την Πέμπτη πάντως συνεδριάζει εκ νέου το Σωματείο των εργαζομένων. Το Σωματείο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της που εκπορεύονται από αντεργατικό πλαίσιο, οικονομική ασφυξία κατά των εργαζομένων και συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική υπέρ της τράπεζας Πειραιώς.

Οι άμεσες οφειλές του νοσοκομείου, εκτιμώνται σε 800.000 ευρώ, ποσό που προβλέπεται να εκταμιευθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να δρομολογηθεί η απεμπλοκή από τα χρονίζοντα οικονομικά προβλήματα του «Ντυνάν».Συνολικά, τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι – 1030 συνολικά εκ των οποίων οι 180 γιατροί αυτό ζητούν τώρα, είναι να δοθούν τα δεδουλευμένα, για τα οποία δεν μιλά κανείς, καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με τις επόμενες κινήσεις για το μέλλον του νοσηλευτηρίου. Δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς τόσο το ραντεβού με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη που είχαν ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η συνάντηση με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου την Παρασκευή 21 Μαρτίου αναβλήθηκε, καθώς η κυβερνητική πλευρά δήλωσε ανέτοιμη, αφού όπως ειπώθηκε, γίνονται διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς και της διοίκησης του νοσοκομείου αναφορικά με το μέλλον του Ντυνάν.

Το Σωματείο των εργαζομένων με επικεφαλής τον κ. Κων. Κρέτση, είχε επιδιώξει να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με το νοσοκομείο μετά την τοποθέτηση νέου Δ.Σ. από το Ειρηνοδικείο, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΕΣ κ. Γρ. Κωσταρά έχουν ως εξής:

Υπουργός Υγείας: Μόλις προ ολίγου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την εξεύρεση οριστικής λύσης για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο, όπως ξέρετε, αντιμετωπίζει πολλά και ποικίλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον καθηγητή κ. Κωσταρά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επέδειξε εξαιρετικά εποικοδομητικό πνεύμα ευθύνης αυτό το διάστημα στο οποίο είναι στην ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως επίσης και την Τράπεζα Πειραιώς η οποία προσήλθε με ανοιχτά αυτιά και με κατανόηση για τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου.

Γρ. Κωσταράς: Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τη βούληση την οποία ως Δημόσιο επέδειξε, προκειμένου να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», καταχρεωμένο και έτοιμο να κλείσει. Όλο το διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι ιστορική αυτή η στιγμή –κυριολεκτικά- για την περεταίρω πορεία τόσο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όσο και του κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.

Βεβαίως, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει, είναι να απελευθερωθούν χρήματα για να πληρωθούν οι απλήρωτοι υπάλληλοι –από την τράπεζα βέβαια- οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.