ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσοκομεία: οι μαζικές απολύσεις οδηγούν σε εκχώρηση ιδιωτών

Πάνω από 1000 οδηγοί πανελλαδικά (8 εκ των οποίων εργάζονται στον Ευαγγελισμό) οι οποίοι καλύπτουν πάγιες - διαρκείς και επείγουσες ανάγκες, κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων (μεταφορά ασθενών, αίματος, οργάνων κ.λπ.), τίθενται σε διαθεσιμότητα και μάλιστα μερικοί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.
Νοσοκομεία: οι μαζικές απολύσεις οδηγούν σε εκχώρηση ιδιωτών

Πάνω από 1000 οδηγοί πανελλαδικά (8 εκ των οποίων εργάζονται στον Ευαγγελισμό) οι οποίοι καλύπτουν πάγιες - διαρκείς και επείγουσες ανάγκες, κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων (μεταφορά ασθενών, αίματος, οργάνων κ.λπ.), τίθενται σε διαθεσιμότητα και μάλιστα μερικοί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Το γεγονός αυτό, ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι επίκειται άμεση εκχώρηση των ανωτέρω λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών καθώς και για το κόστος τους που θα μετακυλισθεί στους ασθενείς.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλίας Σιώρας, σημειώνοντας ότι «Ήδη από την παράσταση που έγινε στη Διοίκηση του Ευαγγελισμού έγινε ολοφάνερο ότι οι ανάγκες σε μετακινήσεις που έκαναν οι οδηγοί του Ευαγγελισμού θα εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία (γνωστή από παλιά με παρόμοιες δραστηριότητες) με τεράστιο κόστος για το νοσοκομείο και τους ασθενείς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την μεταφορά μιας φιάλης αίματος σε άλλα νοσοκομεία το κόστος είναι 20€ ανά φιάλη. Όταν η ημερήσια ανάγκη της αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού μπορεί να φτάνει και τις 100 φιάλες μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημάνει για τα κέρδη της εταιρείας όταν εκτός από τις φιάλες αίματος μεταφέρει και άλλα βιολογικά υλικά από και προς τον Ευαγγελισμό».

Και συνεχίζει ο κ. Σιώρας: «Τίθενται σε διαθεσιμότητα για δεύτερη φορά σε έξι μήνες 250 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ (εκ των οποίων οι 57 του Ευαγγελισμού) και έτσι αιφνιδιαστικά μένουν κυριολεκτικά χωρίς γιατρούς ολόκληρα νοσοκομεία (Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων) αλλά και πολλές κλινικές του Ευαγγελισμού (Νεφρολογική, Καρδιολογικές, Χειρουργικές κ.λπ.). Πάγια θέση μας είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο και φυσικά των γιατρών όλων των κατηγοριών (Πανεπιστημιακοί, Στρατιωτικοί, πρώην ΙΚΑ). Ταυτόχρονα να μην υπάρχουν μισθολογικές και βαθμολογικές διακρίσεις, να υπάρχει πλήρης ισοτιμία.Οι διαθεσιμότητες σε γιατρούς και οδηγούς καθώς και η προσπάθεια κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ με 5ετή θητεία ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για μαζικές απολύσεις και για άρση της μονιμότητας και στα νοσοκομεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Ε.Ε. και το κεφάλαιο θέλουν ένα μικρότερο αλλά παντοδύναμο κράτος με ένα στενό πυρήνα μόνιμων κρατικών λειτουργών - στελεχών και τη μεγάλη μάζα των υπαλλήλων του δημοσίου και των υγειονομικών να είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστες αποδοχές και με το κεφάλι σκυφτό, πειθήνια όργανα των επιδιώξεων των επιχειρηματιών.Οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική του «νόμος και τάξη» και την απαγόρευση των διαδηλώσεων απαιτούν μαζική αντίδραση όλων για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Επαναλαμβάνουμε μόνο συνοπτικά τα αιτήματα για τα οποία κατ΄ επανάληψη τους τελευταίους μήνες έχουμε αγωνιστεί και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

- ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους. Καμιά διαθεσιμότητα καμιά απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (νοσηλευτές, γιατροί, παραϊατρικό, διοικητικοί, τεχνικοί).

- Να μην κλείσει καμία δομή Π.Φ.Υ. Ήδη με το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ ο Ευαγγελισμός έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο κέντρο υγείας.

- Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση. Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών και να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας άνεργων – ανασφάλιστων κλπ.

- Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα από εφημερίες και υπερωρίες.

- Να δοθούν τώρα το 1.100.000€ που χρωστάει η κυβέρνηση στους γιατρούς της Πολυκλινικής.Ήδη για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 8 και 9 Απριλίου με σύσκεψη στα Επείγοντα Περιστατικά και με την Γενική Πανεργατική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.